Hissnande hastighet i högsta huset

2016-05-11 11:23  
Shanghai Tower blir med 632 meter Kinas högsta byggnad. Foto: Mitsubishi Electric

Hisstillverkarna tävlar nu om hastighetsrekordet för hissar. Världens snabbaste klarar 20,5 m/s.

(Uppdaterad) Det är Mitsubishi Electric som meddelar att man höjer farten i en av de snabbhissar som byggs i Kinas högsta byggnad, Shanghai Tower, från 1080 m i minuten (64,8 km/h) till 1230 m i minuten (73,8 km/h).

Därmed slår man konkurrenten Hitachi som bygger hissar som gör 1200 m i minuten (72 km/h) i en skyskrapa i Guangzhou i Kina.

Mitsubishi har ytterligare förfinat drivutrustning och kontrollteknik i sina hissmaskinerier för att nå hastighetsrekordet.

Nu ska det bli möjligt att ta sig från marknivå till 119:e våningen på 53 sekunder. Totalt har byggnaden 128 våningar och sträcker sig 632 meter upp i skyn.

Byggnaden får totalt 106 hissar som går med olika hastigheter och på olika nivåer. Tre av dessa planerades som snabbhissar med hastigheten 1080 m i minuten, men nu ökar Mitsubishi alltså farten i en av dessa.

Tävlingen om världens snabbaste hiss går mellan de tre japanska hisstillverkarna Hitachi, Mitsubishi och Toshiba. Av dessa har Toshiba än så länge fartrekordet för installerade hissar med 1010 m i minuten (60,6 km/h) i en skyskrapa i Taiwan.

Mitsubishi ska installera sin rekordhiss i Shanghai Tower med början i juni och beräknar att installationen ska vara klar under juli månad.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hiss Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer