Hissnande hastighet i högsta huset

2016-05-11 11:23  
Shanghai Tower blir med 632 meter Kinas högsta byggnad. Foto: Mitsubishi Electric

Hisstillverkarna tävlar nu om hastighetsrekordet för hissar. Världens snabbaste klarar 20,5 m/s.

(Uppdaterad) Det är Mitsubishi Electric som meddelar att man höjer farten i en av de snabbhissar som byggs i Kinas högsta byggnad, Shanghai Tower, från 1080 m i minuten (64,8 km/h) till 1230 m i minuten (73,8 km/h).

Därmed slår man konkurrenten Hitachi som bygger hissar som gör 1200 m i minuten (72 km/h) i en skyskrapa i Guangzhou i Kina.

Mitsubishi har ytterligare förfinat drivutrustning och kontrollteknik i sina hissmaskinerier för att nå hastighetsrekordet.

Nu ska det bli möjligt att ta sig från marknivå till 119:e våningen på 53 sekunder. Totalt har byggnaden 128 våningar och sträcker sig 632 meter upp i skyn.

Byggnaden får totalt 106 hissar som går med olika hastigheter och på olika nivåer. Tre av dessa planerades som snabbhissar med hastigheten 1080 m i minuten, men nu ökar Mitsubishi alltså farten i en av dessa.

Tävlingen om världens snabbaste hiss går mellan de tre japanska hisstillverkarna Hitachi, Mitsubishi och Toshiba. Av dessa har Toshiba än så länge fartrekordet för installerade hissar med 1010 m i minuten (60,6 km/h) i en skyskrapa i Taiwan.

Mitsubishi ska installera sin rekordhiss i Shanghai Tower med början i juni och beräknar att installationen ska vara klar under juli månad.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hiss Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer