Hennes hus har mögel i väggarna

2012-02-08 23:00  

Madeleine Elgegren bor med sin familj i ett enstegstätat hus som har mögel i väggarna. Nu är hon orolig för familjens hälsa. – Det är genomjävligt, rent ut sagt, säger hon.

Huset ligger i Mariastaden i utkanten av Helsingborg, ett område där många hus med den enstegstätade fasadmetoden har fått fuktproblem.

Madeleine Elgegrens bostadsrättsförening har anlitat en advokat för att förmå byggbolaget Peab att bygga om fasaderna till en luftad konstruktion.

– Någon har fattat beslutet att man ska ha den här fasaden, som sedan visar sig vara så fruktansvärt fel. Då måste Peab förstå att människor inte kan leva i detta, säger hon.

Två undersökningar har gjorts av familjen Elgegrens hus, den senaste i våras. Då tog man upp elva inspektionshål i fasaden och kunde konstatera mögel eller missfärgning av mögelpåväxt i sex av dem.

– Man kunde se möglet med blotta ögat. Jag tittade rakt in i väggen och tänkte ”shit, det är precis där min dotter sover”, säger Madeleine Elgegren.

Nu misstänker hon att familjen har fått sämre hälsa på grund av husets skador. Dotterns förkylningsastma har utvecklats till vanlig astma och Madeleine Elgegren själv har drabbats av huvudvärk hemma.

– Det är en obehagskänsla att bo i ett hus som man vet är en bevisad hälsorisk. Att känna att man kanske utsätter sitt barn för en negativ boendemiljö är fruktansvärt. Man blir jätteledsen när man tänker på det, säger hon.

Samtidigt känner sig familjen tvungen att bo kvar i huset tills fasaderna är sanerade och ombyggda.

I dagsläget skulle de inte få mycket för huset om de försökte sälja.

Madeleine Elgegren är mycket besviken på Peab.

– Man tar för givet att de här stora byggbolagen ska använda godkända metoder och material. Och ett hus från 2002 tycker jag inte att man ska ha de här problemen med, säger hon.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer