Här testar Ny Teknik nya bergochdal-banan i trä

2016-06-16 14:42  
Wildfire i Kålmårdens djurpark. Foto: Kålmårdens djurpark

Med en maxhastighet på 113 km/h och en längd på 1300 meter är Wildfire den snabbaste träbanan i Europa.

På lördag 18 juni öppnar Kolmårdens nya åkattraktion: En bergochdalbana i trä med en 57 meter hög backe, en maxhastighet på 113 km/ h som utsätter sina passagerare för negativa g-krafter så att de på flera ställen lättar från sätet.

En regnig förmiddag – tre dagar innan premiären – får journalister, några lyckligt lottade skolbarn och en samling bergochdalbaneentusiaster provåka. Banan, som tornar upp sig över bergknallen i parken doftar fortfarande av nysågat timmer. Anläggningsarbetare håller på med de sista omgivande detaljerna och lyftkranen som fortfarande står på plats ger en extra förhandsrysning.

Efter en sista säkerhetskoll på att ingen har några lösa föremål på sig och att spärrarna sitter fast ordentligt glider vagnarna upp mot den första skyhöga backen.

Efter en knappt två minuter lång åktur kör en omtumlad, men lättad och nerregnad skara tillbaka in på startplatsen. 

Under åkturen har passagerarna utsatts för G krafter på runt 4 G till – 1 G. Det berättar Peter Osbeck, som är attraktionschef.

– När det är negativa G-krafter lyfter man, det känns som att man flyter, säger han.

Peter Osbeck tipsar också om att åka Wildfire en regnig dag – den blöta rälsen minskar friktionen och ökar hastigheten.

Åktiden från toppen på första backen och neråt kan variera med flera sekunder, som kortast runt 55 sekunder, som längst över 60.

– Banan kommer att gå ännu snabbare när den blivit inkörd, det är precis som med en bil, säger Peter Osbeck.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer