Här firas Kirunas klocktorn ner

2017-08-01 10:22  

Kiruna ska flytta – och stadens landmärken får vackert flytta med. På måndagskvällen påbörjades nedmonteringen av den första, 30 ton tunga, delen av stadshusets 26 meter höga klocktorn.

Klocktornet ritades av skulptören Bror Marklund och invigdes i april 1963. Tornet kommer att lyftas ned i sex olika delar, en process som kommer att ta hela veckan i anspråk, och därefter renoveras innan landmärket transporteras till sitt nya hem.

– Det är ju lite av Sveriges Big Ben det här. Så det är ett hedrande uppdrag, helt klart, säger Mats Helin, projektchef vid LTH Traktor som genomför nedmonteringen.

Att ta ned den första delen av tornet tog dock längre tid än planerat, skriver NSD. Först tidigt på tisdagsmorgonen var den första biten nere.

Läs mer:

Läs mer: Dubbla jobbet när gruvstaden flyttar

– Nu är den faktiskt nere efter många om och men. Bakgrunden är att den har kilats fast så mycket så vi har fått lirka hela natten. Men skam den som ger sig, det är kanske så att tornet inte vill ner, säger Mats Helin till tidningen.

Nedmonteringen av tornet fortsätter under tisdagen.

Mer om: LKAB Kiruna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer