Här filmar drönaren när norska olycksbron sprängs

2015-02-23 09:53  

Statens Vegvesens drönare filmade sprängningen av den kollapsade Skjeggestadsbron sydväst om Oslo.

Den kollapsade Skjeggestadsbron i Holmestrand, sydväst om Oslo, har sprängts ner. För att minska risken för förskjutningar i kvickleran, när 2 700 ton betong dråsade i backen, lades ett dämpande lager av 2 000 kubikmeter lecakulor under brospannet.

- Sprängningen har gått väldigt bra. Men innan vi kan bygga upp bron igen, måste vi undersöka hur mycket som går att använda av de pelare och fundament som står kvar, säger projektledaren Arvid Veseth på Statens Vegvesen (norska motsvarigheten till Trafikverket).

Statens Vegvesen filmade sprängningen från marknivå och med drönare. Filmerna har lagts upp på myndighetens hemsida och kan ses här.

Bron kollapsade till följd av ett jordskred i kvickleran under bron, som knäckte en bropelare och fick bron att säcka ihop som en hängmatta. Trots att bron passeras av cirka 10 000 bilar per dag, skadades ingen människa vid olyckan.

Statens Vegvesen ska nu kontrollera över 500 olika broar som byggts över områden med kvicklera.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Tommy Harnesk

Mer om: Broras E18

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer