Här är orsaken till att två dog

2010-06-16 07:28  
Gjutformen på brobygget utanför Härnösand kunde inte bära sin egen tyngd. Vid raset dödades två av de fem personer som befann sig på brofästet. Foto: Anders Eliasson/Scanpix

I den här tabellen (ovan) borde Skanska ha sett att gjutformen vid Älandsfjärden behövde avsträvas. Det hävdar en av de fyra som står åtalade för olyckan. Men avsträvningen som gjordes var inte tillräcklig. Gjutformen brast och två personer dog.

<p>Gjutformen rasade den 21 maj 2008 vid brobygget strax utanför Härnösand. Fem byggnadsarbetare befann sig på brofästet, när formen gav vika och föll cirka 20 meter.</p> <p>Skanska var totalentreprenör för bygget och anlitade Örnsköldsviks Takstolstillverkning för att tillverka knektar till gjutformen. Örnsköldsviks Takstolstillverkning gav i sin tur Construction Software Center Europe, CSCE, i uppdrag att ta fram en tillverkningsritning för knektarna. </p> <p>De som nu har åtalats för olyckan är Skanskas platschef och arbetsledare vid bygget, en företrädare för Örnsköldsviks Takstolstillverkning och konstruktören vid CSCE. De tre företagen krävs också på miljonbelopp i företagsbot.</p> <p>På Skanskas begäran har ELU gjort en utredning om rasets orsak och kommit fram till att lasten på gjutformen var cirka 2,7 gånger större än dess bärförmåga. Snedstöttorna i knektarna var dimensionerade utan några marginaler.

Läs resten av artikeln på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer