Bygg

Här är orsaken till att två dog

Gjutformen på brobygget utanför Härnösand kunde inte bära sin egen tyngd. Vid raset dödades två av de fem personer som befann sig på brofästet. Foto: Anders Eliasson/Scanpix

I den här tabellen (ovan) borde Skanska ha sett att gjutformen vid Älandsfjärden behövde avsträvas. Det hävdar en av de fyra som står åtalade för olyckan. Men avsträvningen som gjordes var inte tillräcklig. Gjutformen brast och två personer dog.

Publicerad

<p>Gjutformen rasade den 21 maj 2008 vid brobygget strax utanför Härnösand. Fem byggnadsarbetare befann sig på brofästet, när formen gav vika och föll cirka 20 meter.</p> <p>Skanska var totalentreprenör för bygget och anlitade Örnsköldsviks Takstolstillverkning för att tillverka knektar till gjutformen. Örnsköldsviks Takstolstillverkning gav i sin tur Construction Software Center Europe, CSCE, i uppdrag att ta fram en tillverkningsritning för knektarna. </p> <p>De som nu har åtalats för olyckan är Skanskas platschef och arbetsledare vid bygget, en företrädare för Örnsköldsviks Takstolstillverkning och konstruktören vid CSCE. De tre företagen krävs också på miljonbelopp i företagsbot.</p> <p>På Skanskas begäran har ELU gjort en utredning om rasets orsak och kommit fram till att lasten på gjutformen var cirka 2,7 gånger större än dess bärförmåga. Snedstöttorna i knektarna var dimensionerade utan några marginaler.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här