Här är huset där kök och väggar kan flyttas

2017-08-16 06:00  

I arkitektfirman Omniplans nya hus ska det vara lätt att ångra sig. Byggnaden är utformad så att det enkelt ska gå att flytta väggar eller byta plats på köket.

Ett intensivt arbete pågår med Omniplans hus i Vallastaden, i utkanten av Linköping. Här ska en bomässa hållas i september, och spektakulär arkitektur präglar var och varannan byggnad.

Intrycket av Omniplans fyravåningshus domineras av trä. Fasaden kläs med liggande träpanel och på utsidan sitter rejäla träbalkar redo att bära lasten av de framtida balkongerna.

Inuti är tanken att huset ska vara så flexibelt som möjligt. Det ska kunna anpassa sig efter förändrade familjekonstellationer med nya behov.

– Om vi ska bygga hållbart måste vi bygga så att man i framtiden vill och kan behålla det byggda. Men vi vet väldigt lite om vad man vill ha i framtiden. Så huset är utformat för att kunna tåla många förändringar, berättar Staffan Schartner, delägare i Omniplan och arkitekten bakom huset.

Det är anledningen till att alla installationer har dragits i golvet i stället för i taket. Med hjälp av stålställningar har ett så kallat installationsgolv byggts upp en halvmeter ovanför bjälklaget. Ovanpå stålställningen läggs plattor av gips och bambu som enkelt ska gå att lyfta upp med en sugpropp. Mellan bambugolvet och bjälklaget finns alltså ett halvmeterhögt utrymme för vattenledningar och ventilationsrör.

– Det här golvsystemet är vanligt i industrier och datahallar, men det finns inte ofta i bostäder. På det här sättet blir all teknik inspektionsbar, det tycker jag är jättepositivt, säger Fredrik Jonsson, platschef på bygget.

Läs mer:

Läs mer: Svenska takpannorna genererar sin egen el

Tanken är också att de boende ska kunna använda utrymmet under bambugolvet för förvaring. Flyttkartonger eller resväskor kan placeras vid sidan av ledningar och rör.

I det här huset har vatten- och avloppsledningar inte gjutits in i betong, som annars är vanligt i byggnader. Därmed ska det gå relativt enkelt att byta plats på köket och det prefabricerade badrummet, som levereras till bygget i en färdig modul.

– Om du vill flytta köket får du dra om ledningarna, men du slipper bila upp betongen, eller såga eller fräsa bort den, säger Fredrik Jonsson.

På grund av husets flexibilitet har bygget gått lite annorlunda till.

– I vissa delar har vi haft en helt annan arbetsgång. Det har gått åt lite mer tid för att planera arbetsmomenten, säger Fredrik Jonsson.

Fasaderna består av tio meter långa element som tillverkas i Litauen. De är konstruerade för att det ska vara enkelt att byta plats på fönster och balkongdörrar. Men då måste det yttre skiktet av fibergips och isolering sättas dit i efterhand och de nya fogarna tejpas för att täthet, akustik och brandsäkerhet ska fungera.

– Fasaderna var riktigt svåra att få till, dem har vi kämpat med hur länge som helst. Det är så många tekniska krav på en fasad, berättar Staffan Schartner.

Liknande tankar på flexibla byggnader finns även hos andra företag. Ny Teknik har till exempel berättat om Ikanos flyttbara väggar, HSB Living Labs utbytbara fasader och Biologiska huset i Danmark där delar av huset ska gå att montera ner och bygga upp någon annan stans.

Staffan Schartner hoppas att det blir framtidens melodi.

– Det här är mitt bud på hur man kan vara ansvarstagande i framtiden, säger han.

Byggs med stomme av trä

Byggnaden har 20 bostadslägenheter och två kommersiella lokaler. Två av de mindre lägenheterna kan användas som bostäder, butiker eller kontor, eller en kombination.

Huset har en trästomme där en del av fasaderna är bärande. Grundläggningen består av en betongplatta på stålpålar.

Linda Nohrstedt

Mer om: Arkitektur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer