Han vill att du ska ha hiss i villan

2016-02-15 08:57  

Svenska Aritco hoppas att hiss hemma är nästa inredningstrend. Nu satsar företaget på en skruvhiss för vardagsrummet.

Hissar är något vi vanligen förknippar med flerbostadshus, eller som hjälpmedel för den som inte klarar trapporna hemma. Nu satsar svenska hisstillverkaren Aritco på att hissen som en designpryl också i den vanliga villan.

– Vi har tagit fram världens första hiss som är designad i för att passa i hemmiljö, säger John Löwbäck som är vd på Aritco.

Hissen har företaget tagit fram med designern Alexander Lervik och den presenterades i samband med designveckan i Stockholm förra veckan.

Att ta fram en hiss som passar i en vanlig villa har varit en utmaning för företaget och designern både när det gäller hur hissen ser ut och hur den konstruerats. Viktiga mål har varit att hissen ska vara säker, dra lite ström och dessutom passa in i ett vanligt hem.

Resultatet är en hiss som inte behöver ta mer plats hemma än ett par vanliga garderober. John Löwbäck tycker att man kan se på hissinstallationen som ett sätt att kunna bo kvar i sitt flerplanshus även när man inte längre klarar av trapporna.

– Vi ser fler och fler par i 40- till 45-årsåldern som när de bygger nytt hus ser till att det åtminstone är förberett för en hissinstallation, säger John Löwbäck.

För att hissen ska vara tillräckligt lätt och liten för att kunna installeras i ett vanligt hus har Aritco gjort den som en plattform som lyfts av en lång skruv. Skruven klarar att lyfta plattformen i hissen upp till 15 meter. Men, eftersom hissen på grund av säkerhetsregler, inte går fortare än 0,15 meter i sekunden så passar tekniken enligt John Löwbäck bäst för två till tre våningar.

Enklaste varianten av hissen kostar runt 220 000 kronor plus installationskostnader. Precis som vanliga hissar kräver den underhåll och kontroller. Hissen är uppkopplad direkt mot Aritco via mobilnätet för att själv kunna meddela om något är fel. Uppkopplingen gör det också möjligt för användaren att styra funktioner som till exempel ljussättning i hissen med hjälp av en app i mobiltelefonen.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Mer om: Hiss

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer