En enda person kan i makligt tempo rulla vagnen på en vägsträcka, och inom några minuter få besked om tillståndet på vägbeläggningen.
- Med den nya vagnen behöver man ofta inte ens stänga av vägen man ska mäta på. Och man behöver inte göra ingrepp i vägen, säger Nils Rydén, som utvecklat tekniken.
Han har en halv forskartjänst vid tekniska universitetet i Lund. Samtidigt jobbar han halvtid på byggföretaget Peab.
Än så länge existerar mätvagnen bara som prototyp. Men Peab är på gång att införa den - både för underhållsanalyser, kvalitetskontroller och som hjälp under konstruktions- och byggskedena.
Mätvagnen är en vidareutveckling av en krångligare och mer tidskrävande metod som förutsätter att man fäster accelerometrar på till exempel asfalten innan ljudvågorna analyseras i en dator.
Den gamla metoden har använts av Peab de senaste åren, och nyligen började också Skanska att tillämpa den i ett stort projekt i hamnområdet i Malmö.
- Själv har jag gjort mätningar på betongen som innesluter reaktorerna i Barsebäck, Oskarshamn och Ringhals, säger Nils Rydén, som vann Sigge Thernvalls stora byggpris 2005 med sin uppfinning.
Vid en ultraljudsmätning analyseras ljudvågor i frekvenser över 20 000 Hertz. Nils Rydéns mätningar görs i lägre frekvenser, i intervallet 30-10 000 Hertz.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.