Gummibetong lagas av regn

2009-05-15 10:50  

En ny betong, som blandats med tunna fibrer, kan bli en välsignelse för byggingenjörer och stadsplanerare i jordbävningsområden. Kompositbetongen är flexibel och kan böjas till U-form utan att gå sönder. Om den ändå börjar spricka, har den förmågan att läka sig själv efter några dagar i ett stilla duggregn.

Det är forskaren Victor Li vid University of Michigan som uppfunnit den motståndskraftiga betongen. I femton år har han utvecklat olika typer av betong för allehanda tillämpningar. Och nu har han alltså hittat på ett böjligt, självläkande byggmaterial.

Hemligheten ligger i att sprickor lokaliseras till fibrerna och blir så små att konstruktionen håller ihop. De hårstråtunna sprickorna läks sedan igen när den torra betongen reagerar med luftens koldioxid och regnvatten. I sprickan bildas då ett ”ärr” av kalciumkarbonat, som är lika starkt som den ursprungliga betongen.

Specialbetongen kostar visserligen tre gånger så mycket som vanlig betong, men den kräver inte någon särskild övervakning för sprickbildning och behovet av underhåll är betydligt mindre.

Betongen har använts vid bygget av Osakas högsta bostadshus; en jättebyggnad med sextio våningar. Den har också använts i en bro längs den amerikanska riksvägen Interstate 94 vid Michigan.

- En av de stora fördelarna, vid sidan av minskat underhåll, är att vägen blir mycket tystare, säger Victor Li till tidningen National Geographic.

Skälet är att broar som byggs med den flexibla betongen inte behöver de fingerliknande expansionsfogarna av metall som ska förhindra spänningar i vägbanan.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt