Grannens oljud studsar i väggarna

2008-11-07 14:17  
Olidligt ljud från andra sidan väggen. (foto Colourbox)

Gräl, musik, dammsugning - allt man önskar slippa höra från sina grannar. Men kunskaper om hur ljud ska dämpas i bostäder är låg. Efterklang i väggarna är ett nyupptäckt fenomen.

Forskaren Christoph Kling beskriver i en avhandling hur ljud som skapas på ena sidan av en vägg fortplantar sig till andra väggar.

I ett speciellt ljudlaboratorium vid Physikalish Technischen Bundesanstalt har han byggt upp olika rum. I ett av rummen har olika sorters ljud sänts ut, för att sedan mätas i ett angränsande rum.

Christoph Kling kom fram till att mycket av ljudvågorna togs upp av väggen och förvandlades till värme. Men en överraskande stor del av energin spred sig till andra väggar, för att strax därpå åter dyka upp som efterklang i den undersökta väggen.

Ljudminskningen var flera decibel lägre än vad tidigare beräkningar av bullerskydd i mellanväggar visat.

Christoph Kling menar att man blir tvungen att mäta spridningen av ljud i bostäder på ett nytt sätt för att verkligen förstå hur man ska placera ljudisoleringen för att få bort störande grannljud. Han har själv använt sig av små modellrum för sin forskning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer