Golvbrunn drar till sig fuskare

2015-02-20 05:55  

Fusk och slarv vid installation av golvbrunn i våtutrymmen orsakar vattenskador för hundratals miljoner kronor, enligt en ny rapport.

– Jag tycker att det är alarmerande att vi fortfarande har så mycket strul med golvbrunnar när problemen varit belysta under många år, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist på Folksam som låtit det tekniska forsningsinstitutet SIntef stresstesta de material som installatörerna använder.

Rapporten slår fast att materialen runt golvbrunnen fungerar - förutsatt att tätskiktsanslutningarna monterats korrekt.

Ändå slutar Folksams cirka 40 000 årliga förebyggande besiktningar av villor med över 9 000 anmärkningar mot golvbrunnar i badrum och tvättstugor. Enbart detta försäkringsbolags kunder drabbas av vattenskador för 100 miljoner kronor per år relaterade till golvbrunnar.

Robert Öhrners slutsats är att de professionella installatörerna i alldeles för hög grad nedlåter sig till byggfusk och slarv.

– Rena handhavandefel helt enkelt.

Johan Mossling, tillförordnad vd för branschorganisationen VVS Företagen, har ingen uppfattning om hur stor del av golvbrunnsfelen beror på fusk och slarv:

– Men det finns en stor medvetenhet om att golvbrunnar kan skapa problem och om något finns det en positiv trend i branschen mot minskade vattenskador.

Mer om: Golvbrunn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer