Bygg

Fuktskadade fasader prövas i högsta instans

Husen är byggda med enstegstätade putsade fasader utan luftspalt och samtliga har uppvisat förhöjda fuktvärden. Nu tas ärendet till Högsta domstolen.

Redan på 1980-talet varnades för risken för fuktskador i enstegstätade putsfasader. Det påpekar husägare i Svedala, som har drivit konstruktionstypen till Högsta domstolen. Målet ska prövas i februari.

Publicerad

Enstegstätade, putsade fasader på träregelvägg har orsakat mängder av fuktskador i nybyggda hus.  Konstruktionen, som saknar luftspalt och innebär att puts läggs direkt på isoleringen, har visat sig vara mycket känslig för fuktinträngning. Även små sprickor i putsen kan leda till att fukt kommer in, och väl inne i väggen kan den inte ledas ut utan kan orsaka röt- och mögelskador.

Ett 30-tal hus i skånska Svedala byggdes med konstruktionstypen mellan åren 1999 och 2003. Sedan höga fuktvärden upptäcktes i väggarna har husägarna drivit en rättsprocess mot byggföretaget Myresjöhus för att förmå bolaget att ersätta fasaderna med en tvåstegslösning med luftspalt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här