Först måste all giftig jord bort

2011-05-03 23:00  
Helena Hellgren är platschef på NCC som ansvarar för saneringen av platsen Västra, den andra bostadsetappen i Norra Djurgårdsstaden. Foto: Marc Femenia

Norra Djurgårdsstaden ska stå klar först år 2030. Men byggstarten har redan ägt rum.<br>- Vi sorterar förorenad jord innan bostadsbyggandet kan starta, säger Helena Hellgren, platschef på NCC.

I skuggan av en nästan 100 meter hög gasklocka kör några trailers in och ut från en för tillfället öde byggarbetsplats. Här och var ligger stora materialhögar. Platsen heter Västra och är den andra bostadsetappen i Norra Djurgårdsstaden. Om bara några år ska det ha uppförts mer än 1 200 lägenheter här.

- Byggstarten för bostäderna sker nästa sommar. Men innan dess måste vi sanera marken. Det här är gammal industrimark, säger Helena Hellgren på NCC, som ansvarar för saneringen av Västra.

Närheten till det gamla gasverket gör att marken är full av bland annat olja och tungmetaller. Det innebär en extra utmaning för entreprenörer och byggherrar eftersom Norra Djurgårdsstaden ska bli en "miljöstadsdel i världsklass".

- Vi sorterar den förorenade jorden och försöker köra så lite som möjligt till deponi. Ju mer man transporterar, desto mer miljöpåverkan blir det. Eventuellt förorenat överskottsvatten pumpas till en bassäng. Därifrån leds vattnet till ett reningsverk, säger Helena Hellgren.

I början av juni ska NCC vara klar med saneringsarbetet. Västra har totalt tio byggherrar som ska bygga 1 240 lägenheter.

Norra Djurgårdsstaden - 10 000 miljövänliga bostäder

Miljövänlig, klimatsmart och hållbar stadsdel i Stockholm. Omfattar Hjorthagen, Värtahamnen, Frihamnen och Loudden.

 • Storlek: 236 hektar.
   
 • Antal nya bostäder: 10 000.
   
 • Antal nya arbetsplatser: 30 000.
   
 • Färdigt: Omkring år 2030.
   
 • Investeringar: I Hjorthagen ligger Stockholm stads investeringar på cirka fem miljarder. Av dem går cirka två miljarder till satsningar på infrastruktur. Omkring 500 miljoner går till rening av marken vid gasverksområdet.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer