Forskare: Husfärgen har ingen effekt

2013-11-27 05:30  

Det finns en utbredd skepsis mot Thermogaias färg i den akademiska världen. Många forskare menar att det saknas underlag för företagets påståenden om energibesparing.

KTH-forskaren Tord af Klintberg stud­erade färgen för några år sedan på uppdrag av två fastighetsbolag. Han gjorde bland annat en förstudie genom att måla insidan av en vägg och mäta dess värmestrålning, samt måla en frigolitskiva och mäta dess isoleringsförmåga.

– Jag kunde inte på minsta sätt se att färg­en ändrade hur väggen eller isoleringsmaterialet presterade. Det är synd på sätt och vis, det hade varit väldigt roligt om det hade varit en sådan fantastisk färg, säger Tord af Klintberg.

Folke Björk, professor i byggnadsteknik vid KTH, gick för några år sedan igenom Thermogaias marknadsföring och de studier som företaget hänvisade till. Han fann då att det saknades underlag för flera av företagets påståenden, till exempel att färgen kan ge samma funktion som en tilläggsisolering och att färgen har speciella uttorkande och värmereflekterande egenskaper.

– Marknadsföringen går långt utanför den dokumentation de har. Färgen avviker inte från annan färg, säger Folke Björk.

Han saknade framför allt laboratoriestudier om hur en väggs värmemotstånd påverkas av en bestrykning av färgen, eftersom storskaliga ommålningar ger för osäkra resultat om till exempel andra renoveringsåtgärder också har utförts.

Samma invändning har Nabil Fouad, professor i byggnadsfysik vid Leibniz­universitetet i Hannover.

– Jag har sett en del studier där man har sett förändring som inte har orsakats av färgen utan av en förändrad användning av byggnaden. Alla seriösa studier säger att färgen inte fungerar energibesparande vintertid, säger han.

För några år sedan testade Nabil Fouad färgens värmeledande förmåga i laboratorium. Han jämförde en vägg med Termoskyddfärgen med en vägg med traditionell färg och kunde inte se någon skillnad mellan väggarnas resultat.
Efter att artiklarna om Thermogaia har publicerats i Ny Teknik vill Botkyrkabyggen göra följande förtydligande:

”Den preliminära siffra som redovisats angående energibesparing, 12 procent jämfört med ett hus som inte målats, är korrekt. Denna siffra presenterades av Karl-Erik Käck, som på Botkyrkabyggens uppdrag deltog i ett seminarium.

Vi avvaktar slutrapporten från ÅF som kommer att läggas ut på vår hemsida samt presenteras på ett Sabo-seminarium våren 2014.”


Läs Thermogaias bemötande av kritiken.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer