Förhöjda strålvärden på Nya Karolinska

2018-05-17 14:24  
Fasadskylt på nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nu uppdagas nya brister på Nya Karolinska (NKS) i Solna. Förhöjda strålvärden har uppmätts i de nya strålbehandlingslokalerna.

Problemet upptäcktes när två strålbehandlingsmaskiner skulle testas. Ökade strålvärden noterades då i källaren, en korridor intill och serviceutrymmen, skriver Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Det innebär att det finns brister i hur strålningen avskärmas i lokalerna och experter har nu kallats in för att lösa problemet.

Planen var att starta strålbehandlingen i de nya lokalerna under senhösten. Detta kan nu komma att fördröjas något.

"Vi hoppas att bristerna i de nya lokalerna ska kunna identifieras och åtgärdas snabbt och med minimal tidsförskjutning", säger Marit Brusdal Penna, direktör för strategiska fastigheter, i pressmeddelandet.

Läs mer: Nya Karolinska Solna - dyrare än beräknat

Cancerpatienter kommer fram till dess att få strålbehandling i de lokaler där det sker i dag, det vill säga Radiumhemmet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Uppförandet av NKS har kantats av problem. Under byggtiden har förseningar och fördyringar uppmärksammats liksom sådant som felbyggda badrum och problem med kommunikations- och it-system i det hypermoderna sjukhuset.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt