Flytande hus ordnar egen energi

2009-06-23 15:13  
Energi hämtas från sol och vatten

Informationscentrumet för den internationella byggutställningen i Hamburg, IBA, flyter på floden Elbe och är självförsörjande på energi.

Mitt i Hamburg ligger Tysklands största flytande kontorshus och guppar på vågorna. Informationscentrum för byggutställningen IBA är ett flytande hus, som dessutom ordnar energiförsörjningen på egen hand.

På vintern tar huset värme från flodvattnet och via värmepumpar fördelas värmen till husets olika delar. På sommaren används flodvattnet för att kyla de varma kontorsrummen.

Solfångare ordnar varmvattenförsörjningen och solceller svarar för elproduktionen. Energiproduktionen är tillräcklig för att göra huset självförsörjande.

Besökare på utställningen kan gå ombord på huset och ta del av hur energisystemen är uppbyggda. På monitorer visas i realtid energitillförsel och förbrukning.

Huset har tagits fram vid företaget Immosolar, som uppfört energisparhus på flera ställen i Europa och Nordafrika.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer