Fängelseboom jättemarknad för byggbolagen

2009-04-30 08:46  

Satsningar på nya häkten och fängelser skapar en jättemarknad för byggbolagen. Flera stora investeringar är på gång. Det visar Byggvärldens kartläggning.

Saltvik, Hall och Kumla. Det är tre exempel på fängelser där det pågår om- och nybyggnader till ett värde av mer än en miljard kronor. Det nya häktet i Göteborg är ett annat pågående storbygge. Och häktet i Sollentuna ytterligare ett annat.

Boomen syns tydligt i statistiken. Enligt företaget Nordisk Bygganalys investerades det fram till 2005 cirka 100 miljoner kronor per år i häkten och fängelser. Men 2008 hade siffran stigit till 1,5 miljarder kronor. Skälet var bland annat byggstart av nya häktet i Göteborg och Sollentuna och ombyggnation av Kumla.

Mycket talar för att investeringarna ökar rejält under 2009. Nya fängelser i Haparanda och Östersund och ett nytt häkte i Helsingborg beräknas byggstarta i år. Byggkostnaden är på över två miljarder kronor. Utöver det är flera mindre projekt och renoveringar på gång.

Läs hela artikeln iByggvärlden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer