Expert: Som att ta bort säkerhetsbältet från bilen

2015-10-14 12:30  

Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, tycker att Byggkeramikrådet tar ett steg tillbaka när de kartongklädda gipsskivorna godkänns igen.

- Vi vet att den skivan inte är lämplig att ha i en miljö där det kan finnas fukt, säger han.

Han påpekar att läckage i tätskiktet kan uppstå av flera anledningar: dåligt utförande, för att huset rör på sig, eller för att lägenhetsinnehavaren borrar i tätskiktet.

- Även ett litet läckage kan leda till mikrobiell påväxt, som kan skapa problem i inomhusmiljön. Det är tråkigt att vi bygger med material som kan göra att vi mår dåligt i husen, säger Peter Bratt.

Försäkringstagare hos Länsförsäkringar får fuktskador på grund av läckande tätskikt i tvättstugor och badrum för ungefär 130 miljoner kronor om året.

De kartongklädda gipsskivorna är billigare än oorganiska våtrumsskivor. Enligt Peter Bratt kan det handla om 1 000-1 500 kronor mindre per badrum.

- Det är så små pengar som gör att vi äventyrar vår hälsa, kommenterar Peter Bratt.

Han är besviken på GVK, Svensk våtrumskontroll, som valde att fortsätta tillåta kartongklädd gips trots larmet 2007.

- De har orsakat att byggbranschen tar ett steg tillbaka. Det är som om man skulle ta bort säkerhetsbältet från bilen, säger han.

Men Johan Aspelin, vd på GVK, försvarar stiftelsens hållning.

- Det är inte vår uppgift att utfärda förbud kring produktgrupper. Byggherren är den som ska dimensionera fuktsäkerheten. Kartongklädd gips är bra med en speciell typ av tätskikt, säger han.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Mögel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer