Bygg

Eu satsar på energisnål bebyggelse

EU satsar på energieffektiviseringar inom byggbranschen. – Det finns mer pengar än någonsin att söka för energieffektiviserande byggprojekt, säger Åke Skarendahl, vd på Byggsektorns Innovationscentrum.

Det var tidigare i år som EU sjösatte sin satsning, förkortat EeB (Energy efficient Buildings). Den innebär att cirka fem miljarder kronor kan delas ut mellan 2010-2013, inom EU och främst i samband med renoveringar. Det finns dock krav att uppfylla. Till exempel ska företag från minst tre länder vara inblandade. Och näringslivet ska vara berett att betala minst hälften av varje projekt som får bidrag.

– Dessutom ställer vi kravet att projekten ska bedrivas i nära samverkan mellan till exempel byggherrar, entreprenörer, arkitekter och beteendevetare. Tillsammans ska de se till att projekten resulterar i innovativa lösningar. Att bara renovera utifrån dagens teknik räcker inte för att få bidrag. Vidare ska renoveringsobjekten fungera som användbara exempel för andra renoveringsprojekt. Och så ska man uppnå energikraven som ställs på nybyggen, säger Åke Skarendahl.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här