Erik Johansson på Öland har smartaste hemmet

2015-10-14 15:15  

Segraren i Ny Tekniks tävling Sveriges smartaste hem är Erik Johansson på Öland. På onsdagseftermiddagen tog han emot priset på Elmässan i Kista.

En glad Erik Johansson gratulerades av Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky på stora scenen på Elmässan i Kista.

Erik Johanssons många egna lösningar har imponerat på juryn. De motiverar segern med att han "förvandlat ett gammalt hus till ett smart hem där tekniken integrerats på ett kostnadseffektivt och uppfinningsrikt sätt.”

- Väldigt kul! Det visar att jag är på rätt spår. Även om de flesta blir väldigt intresserade så finns det ju en och annan som idiotförklarat mig, säger Erik Johansson

Han jobbar som hisstekniker och har jobbat med sitt smarta hemsystem på fritiden sedan familjen med fru och två döttrar köpte huset för fem år sedan.

Huset styrs med en app som Erik Johansson gjort. För att göra den enkel att använda visas husets olika våningsplan i en 3d-modell. Sedan är det bara att klicka på ett rum och sätta på till exempel belysning eller musik.

I appen finns även status på golvvärmen och temperaturer i rum, i kyl och frys. Erik Johansson kan se var i programmet som tvättmaskinen och torktumlaren är och beställa ett sms när de gått klar. Även låsen till ytterdörrarna kan styras med appen. Praktiskt om han sitter i bilen och undrar om han låst dörren.

Huset kan också övervakas och styras från flera stora pekskärmar. En sitter i hallen direkt när man kliver in i huset. I varje rum sitter dessutom styrpaneler och knappsatser som Erik Johansson byggt själv för att passa in i huset som är från 1890. Ir-detektorer både inne och ute håller koll på om någon är i närheten och styr belysningen.

Även brandvarnarna är uppkopplade. Går larmet vet Erik Johansson direkt i vilket rum. Samtidigt tänds alla lampor i hela huset, skärmarna lyser upp och där står till och med var familjen ska samlas.

Segern innebär, förutom äran, en presentcheck på 10 000 kronor hos Elfa Distrelec samt att under en tvåårsperiod vara ”hemtestare” av IKEA:s produkter för smarta hem.

Läs ett längre reportage om Erik Johanssons smarta hus i nästa nummer av Ny Teknik som kommer ut den 21 oktober.

 

Se filmer från vinnarhuset:

Appen demonstrerad

Så funkar styrpanelerna

 

Läs mer om tävlingen här.

Jury utsåg vinnaren

Juryn som utsett segraren i Ny Tekniks tävling "Sveriges smartaste hem" består av:

Björn Block, sortimentschef IKEA home smart och belysning

Henrik Janzén, tf vd Elfa Distrelec Sverige

Karl Emil Nikka, teknikutbildningschef, Kjell & Company

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör Ny Teknik

 

Juryns motivering:

"Erik Johansson har förvandlat ett gammalt hus till ett smart hem där tekniken integrerats på ett kostnadseffektivt och uppfinningsrikt sätt. Det är en komplett och sammanhållen lösning där användaren är i fokus. Väl genomtänkta tekniska val har resulterat i ett självstyrande system till en rimlig kostnad."

Några av Erik Johanssons smarta hemlösningar

Styrsystemet består av en Beckhoff PLC.

Uppvärmningen sker med en bergvärmepump. Värmen tas från en ackumulatortanken. I varje rum sitter en temperatursensor som styr den vattenburna golvvärmen individuellt i varje rum.

Magnetgivare i alla fönster. Öppnar man ett fönster så sänks samtidigt den förinställda bör-temperaturen i rummet så inte värmen rusar.

Elen övervakas av systemet som skickar ett larm via SMS om någon fas är borta eller om någon av de fem jordfelsbrytarna löst ut.Elförbrukning på alla apparater, totalt 34 elmätare, mäts och loggas. Det innebär att det går att se förbrukning och kostnad för enskilda apparater.

Styrsystemet läser in aktuell status från tvättmaskin och torktumlare och skickar sms när programmet gått klart.

Trådlöst brandvarnarsystem som identifierar vilken brandvarnare som larmar, skickar sms samtidigt som alla lampor tänds i hela huset.

Övervakning av temperaturen i kyl och frys. De redovisar sina temperaturer i realtid till systemet och skickar larm via sms om det blir för varmt.

Motorlås på ytterdörrarna kopplade till styrdatorn. Passersystem med rfid, kodlås eller mobil.

Dörrklockan triggar en syntetisk röst i huset som talar om vem som kommer hem.All belysning inne och ute är styrbar. Sitter ir-sensorer i alla rum vilket gör det möjligt att göra önskade förinställningar. Exempel: IR-sensorer dimrar ner ljuset i rum där ingen vistats på 30 minuter. Eller. Går någon in i köket då ska en viss lampa tändas och vara tänd i 30 sekunder.För att smälta in i miljön har Erik tillverkat egna strömställare för alla rum. Den översta knappen tänder takbelysningen, den andra fönsterlamporna, Med en tredje knapp styrs alla styrda uttag och med en fjärde släcker man alla lampor i rummet. Systemet minns senaste inställningen så när man tänder igen så har alla lampor samma dimmerinställning som tidigare.

Temperatur och belysning i olika färger runt poolen går att styra. Egenutvecklad app för både Apple och Android för styrning och övervakning av värme, belysning, ljud, lås mm. För att göra det enkelt för användaren är gränssnittet en 3d-modell av huset.Finns även tre infällda pekskärmar där huset kan styras och det går att ta fram data om till exempel elförbrukningen för olika apparater. Egentillverkade kontrollpaneler baserade på Arduino i varje rum med inbyggd ir-detektor som märker om någon står framför panelen. På panelen visas temperatur i rummet, inställd bör-temperatur och effektpådrag på golvvärmen i realtid.

Egentillverkad multirumförstärkare med 32 kanaler. Varje rum kan lyssna på vad de vill spela från telefon eller lyssna på tv:n. Styrs av app eller kontrollpanel. Dolda högtalare i till exempel badrummet. Dold kabeldragning i golv och väggar.

Andra smarta "analoga" funktioner är tvättnedkast från 3:e våningen och nedkast för returburkar från köket.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer