”Enstegstätade fasader största byggskandalen i modern tid”

2014-11-19 10:17  
Fuktdrabbat hus i Svedala, rötskadat hus i Lomma och en villa i Helsingborg där hål har tagits upp i fasaden för att mäta fukten. Alla har enstegstätade fasader. Foto: TT, Byggnadsundersökningar, Pontus Tideman

Ungefär 70 procent av de enstegstätade fasader som skadeutredaren Anders Jansson på SP har undersökt har fuktskador. Han kallar konstruktionstypen för den största byggskandalen i modern tid.

(Uppdaterad)

Enstegstätade putsade fasader är en konstruktionsmetod som innebär att putsen läggs direkt på isoleringen. Om fasaden sätts på en träregelvägg har den visat sig vara mycket känslig för fukt.

Även små sprickor i putsen kan leda till att fukt kommer in. Och eftersom fasadkonstruktionen saknar luftspalt har fukt som kommer in mycket svårt att torka ut.

Särskilt känslig är konstruktionen vid anslutningar och infästningar, till exempel vid fönster, fönsterbleck och solskyddsinfästningar.

- Fönster och fönsterbleck är de absolut vanligaste detaljerna där det läcker in vatten, säger Anders Jansson, skadeutredare vid SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Han har också sett flera exempel på att fel sorts fönster har valts i hus med enstegstätade fasader. Om fönstren har en luftspalt som mynnar i sidan kan det leda till att vattnet får fri väg att komma in i konstruktionen.

- Fönstren är inte avsedda att sitta i konstruktionen, det går inte att få det tätt. Ändå sitter de i otroligt många fasader, säger Anders Jansson.

Han har skrivit de två uppmärksammade SP-rapporterna från 2009 och 2011 där riskerna med de enstegstätade fasaderna har behandlats. Hittills har han hunnit undersöka omkring 1 000 byggnader med väggkonstruktionen. De har alla varit relativt nybyggda, med mellan fyra och tio år på nacken.

- Skadefrekvensen är väldigt hög. Jag har ingen exakt siffra men uppskattar att ungefär 70 procent har haft skador. Och det är fruktansvärda skador. Det här är solklart den största byggskandalen i modern tid, säger han.

Du måste vara oerhört trött på den här väggkonstruktionen?

- Ja, det är klart man är det. Men nu har nog folk verkligen förstått att det inte var något falsklarm. I början var det ju ingen som trodde på oss, säger Anders Jansson.

Sedan fuktproblemen med fasadtypen upptäcktes har många byggbolag modifierat den genom att till exempel ta bort organiskt material och förbättra detaljanslutningarna. Hittills har SP inte gjort skadeutredningar på några hus med sådana modifierade system.

- Men om man verkligen vill bygga med den metoden bör man följa upp och visa att det fungerar, genom att till exempel sätta in fuktgivare som mäter fuktvärdena, säger Anders Jansson.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer