En miljard satsas på upprustning av skollokaler

2014-10-20 12:19  

Regeringen vill satsa en miljard kronor på att förbättra arbetsmiljön för skolelever och energieffektivisera skolbyggnaderna under de närmaste åren.

Många skolor har brister som rör luftkvalitet, ljudmiljö och fukt, enligt en undersökning av Energimyndigheten och Boverket år 2007. Dessutom har även Socialstyrelsen påpekat att många skollokaler inte uppfyller reglerna för inomhusmiljön när det gäller ventilation, fuktskador och städning.

Regeringen konstaterar i en promemoria att den fysiska miljön i skolan är viktig för elevernas möjligheter att inhämta kunskaper och vill dessutom att skolan ska vara ett föredöme i klimatsmarthet.

Därför tänker regeringen ge Boverket i uppdrag att fördela ett statsbidrag för medfinansiering av investeringar i bra arbetsmiljö i klimatsmarta skolbyggnader med moderna läromiljöer. I första hand riktas satsningen mot grundskolan.

I budgetpropositionen för 2015 föreslår regeringen att 100 miljoner kronor avsätts för 2015 och 300 miljoner kronor per år för 2016–2018.

Linda Nohrstedt

Mer om: Skola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer