Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Efter raset: "Taket var defekt"

2010-05-06 09:53  
Grafik: Jonas Askergren.

Enligt WSP fanns det en okänd defekt i Högbergaskolans takkonstruktion. Och det var bara tur att raset inte inträffade när skolan var i bruk - då kunde följderna blivit mycket värre.

På uppdrag av NCC har WSP gjort en teknisk utredning av orsaken till raset vid Högbergaskolan. Utredningen visar att det fanns en svaghet i takbjälkarna.

- Det fanns en defekt i en skarv. Man hade gjort ett urtag för installation och sen gjort en förstärkning som inte klarade den belastning som den skulle klara, säger Lennart Häggbom, konstruktör på WSP.

Enligt Lennart Häggbom ledde defekten till att takbjälkarnas bärförmåga reducerades med ungefär två tredjedelar på stället där urtaget hade gjorts. Han är övertygad om att det var defekten som ledde till att raset fortplantade sig 30 meter in i byggnaden, i stället för att bara omfatta de 7 meter som var avsett.

- Defekten gjorde att när man knäckte en takstol kom lasten över på nästa takstol och så rann bägaren över, säger Lennart Häggbom.

Läs resten av artikeln, mer om olyckan och se grafik på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Linda Nohrstedt

Mer om: WSP Takbjälke

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer