Efter domen: JM slutar med kritiserad fasad

2016-03-15 11:50  

Högsta domstolen har dömt ut den enstegstätade fasadkonstruktionen. Byggjätten JM bedömer att domen inte påverkar dem – men byter ändå metod för att minska risken för fuktskador.

Under förra året prövade Högsta domstolen ett mål som rör 32 fuktdrabbade villor i skånska Svedala. Domstolen kom fram till att det var fel och vårdslöst av byggaren Myresjöhus att välja den enstegstätade konstruktionen i fasaderna eftersom den medför betydande risk för mögel och röta.

Enstegstätade putsade fasader är en konstruktion där puts läggs direkt på isoleringen. Väggen saknar luftspalt vilket gör att fukt som tränger in har svårt att torka ut. Om stommen består av träreglar riskerar den därför att börja mögla.

Byggbolaget JM har gjort sig känt som en förespråkare av den enstegstätade putsfasader. Men just den typ av enstegstätad konstruktion som prövades i Svedalamålet har JM, enligt dess vd Johan Skoglund, bara använt i ett fåtal hus.

– Domen påverkar därför inte oss på något sätt, säger han till Ny Teknik.

Husen i Svedala byggdes med träregelstomme, cellplast som isolering och tunnputs utanpå. JM:s enstegstätade fasader har i stället mestadels byggts med mineralull och tjockputs. En sådan konstruktion kan ta emot mer regn innan det börjar rinna vatten på känsliga delar.

JM beslutade att sluta bygga med den enstegstätade konstruktionstypen under 2011. I stället infördes en konstruktion som påminner om den enstegstätade, men har en minimal luftspalt på några millimeter för att inläckande fukt ska kunna dräneras ut, samt förbättrad tätning på vindskyddsskivan.

– Den fasadtypen har vi inte haft några problem med alls, säger Johan Skoglund.

Men i mars förra året beslutade JM ändå att sluta bygga putsade fasader på träregelväggar. I stället ska betongytterväggar användas för att undvika organiskt material och minska risken för fuktskador. Enligt Johan Skoglund kommer det att innebära att putsfasaderna på träregelstomme fasas ut under 2016.

– Jag skulle tro att alla projekt med puts som startar från slutet av 2016 och början av 2017 kommer att ha puts på betongyttervägg, säger han.

Har ni haft läckage i era enstegstätade putsade fasader?

– På vissa håll har vi fått rätta till dåligt utförande kring plåtdetaljer och fönster, säger Johan Skoglund.

I hur stor utsträckning har det inträffat?

– Vi har åtgärdat ett antal projekt. Jag vet inte exakt.

Är det läckage som gör att ni nu byter till betongyttervägg?

– Vi vill inte ha organiska material i väggen. När man bygger enstegstätade fasader måste man vara väldigt noggrann. Där vi har haft problem har det varit detaljer vid fönster eller plåt. Sannolikt är puts på betongyttervägg mer förlåtande, säger Johan Skoglund.

Har ni några pågående tvister som rör putsade fasader?

– Nej. Vi åker tillbaka och rättar till om vi har gjort fel. Det har vi gjort hela tiden, säger Johan Skoglund.

Ny Teknik har tidigare rapporterat att Peab fortsätter att bygga med enstegstätade fasader med stål- eller träregelstomme samt mineralull och tjockputs. Nu överväger dock bolaget att gå över till att enbart bygga tvåstegstätade fasader med luftspalt.

Skanska och NCC har slutat bygga enstegstätade putsade fasader på regelstomme.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer