Driften igång i Dannemora

2012-04-19 08:25  
Gruvan i Dannemora har anor som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden. Foto: Marcel van Helvoort

I början av april startade Dannemoras nya sovringsverk. Därmed är den nygamla gruvan åter i reguljär produktion.

I sovringsverket skiljs Dannemoras magnetitmalm ut från gråberget. Verket har kostat knappt 250 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de totala investeringarna i den nya gruvan.

-Nu är vi igång med den reguljära brytningen och bygger upp vi upp lagren tills vi ska skicka de första båtarna till våra kunder, säger Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt.

Han räknar med att verket kommer att användas under hela gruvans livslängd, som är åtminstone 15 år som det ser ut idag.

1992 upphörde brytningen i Dannemora, som då ingick i SSAB, 2005 bildades Dannemora mineral, med målet att få igång gruvan på nytt. 2010 gjordes de första provleveranserna av malm. Nu är målet att bryta 2,5 miljoner ton malm, med en genomsnittlig järnhalt på drygt 35 procent, om året.

I sovringsverket krossas malmen och siktas till två fraktioner, dels styckemalm på 16 till fem millimeter, dels "fines" som är mindre än fem millimeter i diameter Därefter sovras järnmalmen från gråberget med magnetseparatorer.

Slutprodukten är styckemalm med en järnhalt på 50 procent och fines med en järnhalt på 55 procent. Styckemalm kan användas direkt i järnverkens masugnar, medan den finare fraktionen först måste bakas ihop i kundernas sinterverk. Planen är att mot slutet av hösten komma upp i en produktionstakt motsvarande en miljon ton malmkoncentrat per år.

Dannemoragruvan har anor som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden. En gång bidrog gruvans manganhaltiga malm till att ge järnet från de uppländska vallonbruken världsrykte.

-Mangahalten är inte lika populär idag som den var en gång. Eftersom det är ont om manganhaltiga malmer, har verken lärt sig att tillsätta manganet separat när man gör stålet, säger Staffan Bennerdt.

Erik Mellgren

Mer om: Gruva Dannemora

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer