”Det var ett helvete”

2014-09-17 05:30  

För ägaren till Hälsans hus har raset inneburit en besvärlig tid. En hyresgäst hoppade av, tvister om skadestånd har uppstått och företaget har drabbats av extrakostnader.

Fastigheten ägs av Enrax Fastighet, som drivs av vd:n Arne L Nilsson. När Ny Teknik ringer honom väger han sina ord på guldvåg. Han är bunden av ett sekretessavtal efter att ha förlikats med Peab om ekonomisk ersättning för förseningarna i bygget.

Men att raset ledde till en jobbig tid och att han är kritisk mot byggprocessen är kristallklart.

- Det var ett helvete. Det har också gjort att Enrax har stannat i utvecklingen. Det har gått så mycket kraft i detta, säger han.

I SP-rapporten framgår att han tycker att granskning av konstruktioner ska göras av tredje part och att ”pappersbitarna” med signatur, det vill säga egenkontrollprotokollen, bara har lurat in folk in en falsk trygghet.

- Om man har en skrift på hur kontroll ska utföras är det väldigt viktigt att den följs. I dag går det lite fort. Kontroller måste få ta tid och kosta. En människa kan göra fel, därför ska det vara två. Det måste till en skärpning, säger Arne L Nilsson.

Nu är Hälsans hus återuppbyggt. Men delen som rasade är ännu inte inredd och saknar hyresgäster i dagsläget.

Trots allt som har hänt har Arne L Nilsson inte blivit helt avskräckt från att ge sig in i byggprojekt. Diskussioner pågår med hyresgäster angående om- och tillbyggnadsprojekt.

- Men jag vill inte hamna i samma sits igen. Jag ser till att ställa rätt frågor för att kontrollerna ska skötas bra, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer