De byggde bästa järnvägsstationen

2011-11-08 06:31  
Centralstationen i Malmö. Foto: Christina Hauschildt

Bästa byggprojektet inom järnvägsarkitektur och industridesign. Det priset gick till centralstationen i Malmö när den internationella utmärkelsen ”Brunel Awards” delades ut i Washington.

150 byggprojekt från hela världen var med och tävlade om kvalitet, estetik, hållbarhet, ekonomi och innovation.

Prisutdelningen, som är vart tredje år, var i Washington  D.C. i mitten av oktober och ett av tävlingsbidraget var den nya centralstationen i Malmö – som var med och slogs om ett av de åtta priserna i kategorin järnvägsstationer.

Och det gick vägen för byggherren Jernhusen och arkitektfirman Metro.  De lyckades ro hem ett av de prestigefyllda ”Brunels Awards” som delades ut, framför allt tack vare designen, estetiken, hela utformningen av stationen.

- De flesta tävlingsbidragen var kinesiska och japanska jätteprojekt. Då är det speciellt kul att lilla Malmö förmår sticka ut och vinna, kommenterar Claes R. Jansson på Metro Arkitekter.

Brunel Awards, som delas ut av ”The Watford Group of International Railway Designers”, anses vara något av järnvägsvärldens Nobelpris. Tävlingen är uppkallad efter den brittiska järnvägsingenjören och arkitekten Isambard Kingdom Brunel som var verksam under första hälften av 1800-talet.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL