Därför vill vi bygga nära himlen

2010-02-09 23:00  

Nu har Khalifatornet nått sin högsta punkt. Med sina 828 meter över Dubais gator är Burj Khalifa, under byggtiden kallat Burj Dubai, världens högsta byggnad. Människan har aldrig varit så nära himlen och samtidigt haft båda fötterna på jorden.

Den fåfänga jakten mot himlen började långt tidigare i historien, tjugo mil nordöst om Dubai. Enligt bibeln började folket i Mesopotamien att, med tegel av lera och murbruk av beck, bygga Babels torn.

Tornbyggarnas syfte var, då som nu, att nå himlen och bli kända över hela världen.

Gud gillade inte deras kaxiga attityd; "klarar dom det här så kan dom göra allt", tänkte han och satte käppar i hjulet genom att sabotera deras språk. Bygget avstannade, och när arbetarna inte längre kunde prata med varandra spreds de över världen.

Den läxan satt i länge.

Först för hundra år sedan tog tävlan mot himlen fart igen. Nu på andra sidan jorden.

När Fuller Building stod klar 1902 var det startskottet för en ny era i New York. Den 87 meter och 21 våningar höga byggnaden blev den första av många skyskrapor som växte upp på Manhattan under de följande årtiondena.

Det karakteristiska utseendet gjorde att huset fick namnet "Flat-iron" (strykjärnet) i folkmun.

Det fick sin form av den extremt dyra tomten, och det höga tomtpriset var också skälet till att huset blev så högt. Guds roll i höghusbyggandet hade ersatts av Mammon.

Manhattans höga och tunga skyskrapor kunde byggas tack vare det bärande skelettet av stål och armerade betongbalkar. Stålskelettet kläddes sedan med ett fasadmaterial. Fuller Building hade sten på de tre undre våningarna, och tegel därovan.

Men det är ändå Empire State Building som blev skyskrapornas Rolls Royce. Byggnadsarbetet började 1930 och gick snabbt undan, tack vare de prefabricerade stålbalkarna som levererades "just-in-time" och att många villiga och lågavlönade arbetare (det var ju depression) stod beredda att montera ihop dem. Trots det dåliga arbetarskyddet dog "bara" sex personer under arbetet.

Många indianer deltog i bygget. Det påstås att de fick en andlig upplevelse av att jobba på hög höjd. Enligt en annan myt saknade indianerna förmågan att känna svindel. Men antagligen var det bara ett sätt att få ett (lågt) avlönat jobb. För övrigt deltog många svenskar i höghusbyggena.

Den 102 våningar höga skyskrapan invigdes den 1 maj 1931. Skrytbygget, som ansetts vara en god investering, visade sig vara svårt att fylla med hyresgäster. Empire State Building stod länge halvtomt och kallades för "Empty State Building" av folk nere på gatan.

Under 41 år var Empire State Building den högsta byggnaden på Manhattan, med sina 381 meter.

Ända till 1972 då World Trade Center stod färdigt. Dess norra torn var hela 417 meter högt. På de 110 våningarna huserade 500 företag, främst inom finanssektorn. Återigen hette drivkraften mot himlen Mammon.

Det gamla testamentets historia om Babels torn tycktes vara glömt, och kampen mot människans högmod verkade förlorad. Om det inte var för en annan gudomlig bok, Koranen.

En av Koranens mer militanta uttolkare, ingenjör Usama bin Laden från Saudiarabien, såg västvärldens materialism som ett trots mot Gud. I Usamas ögon blev New York nutidens Babel och World Trade Center dess torn.

Sedan den 11 september 2001 är Empire State Building åter den högsta skyskrapan i staden.

Intill Saudiarabien, där pappa bin Laden var en välbärgad byggmästare, ligger det muslimska Förenade Arabemiraten. Där, i Dubai, har nu Khalifatornet nått sin höjdpunkt 828 meter över marken. Huset, har fått sitt namn efter Förenade Arabemiratens president Khalifa ibn Zaid an-Nahayan, och motsvarar två Empire State Building på varandra.

På de 164 våningsplanen finns hotellrum, lägenheter och kontor. Tanken är att 12 000 människor ska bo och arbeta där, men bygget har urholkat landets ekonomi och hyresgästerna sviker de dyra våningarna. Och i likhet med "Empty State Building" riskerar det att stå halvtomt.

Trots att Gud och Mammon nu gått samman för att sätta stopp för människans fåfänga, fortsätter mänskligheten sin strävan mot himlen. Redan om sju år kommer man att kunna ser ner på Khalifatornet från det blivande grannhuset, det drygt kilometerhöga Nakheeltornet.

Sörsta gorillan klättrar i New York

På trettiotalet fick Empire State Building besök av en jättegorilla från Dödskalleön, som förälskat sig i den söta flickan Ann. I filmen om den fredliga King Kong sövdes apan ner och transporterades till Manhattan, där han flydde upp på utsidan av skyskrapan. Filmen slutar olyckligt för den stora gorillan, som skjuts ned av amerikanska flygvapnet.

Anders Wallerius

Mer om: Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer