Bygg

"Därför misslyckas industriellt bygge"

Forskaren Hans Linds förklaring till att NCC lade ner sin fabrik i Hallstahammar så snabbt att de inte klarade alla tekniska problem. När lågkonjunkturen sedan kom hade de inget val. Foto: Conny Sillén/Scanpix

NCC:s storsatsning på industriellt byggande i Hallstahammar avbröts 2007 efter ett år."Open House" i Arlöv blev också en flopp och stängde 2008. Forskaren Hans Lind på KTH tror inte det går att bygga hus på fabrik. Åtminstone inte i stor skala.

Publicerad

- Det har gjorts flera försök genom åren med sådana storskaliga projekt där man i ett slag försöker förändra husbyggandet. Det har alltid misslyckats, säger KTH-professorn Hans Lind som forskat i ämnet.Försöken har gjorts i flera länder, och då man lyckats har det handlat om enkla hus med en slit-och slängkvalitet som bara ska hålla i omkring 20 år.

Två lyckade exempel i Sverige är också Lindbäcks Bygg i Piteå, som bland annat tillverkar flerfamiljshus av trä, och Skanska och Ikeas gemensamma trähusfabrik i Gullringen, Småland. Utöver det finns flera småhusfabrikanter som länge producerat på fabrik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här