Därför fick Anderslövsborna grönt hår

2011-12-19 15:01  

Håret färgades grönt på flera blonda personer i Anderslöv. Kommunen misstänker att boven i dramat är koppar, som har lösts ut från vattenledningar i nybyggda hus.

Det var när Trelleborgs Allehanda skrev om tre blonda personer som blev grönhåriga som kommunens miljöförvaltning reagerade. Tjänstemännen tog kontakt med de tre personerna och vattenprover togs vid deras villor.

Som referensprover testade man också vattnet vid två andra villor, där man inte hade haft problem med grönfärgat hår.

Resultaten visade förhöjda halter av koppar i vattnet hos problemhusen, särskilt när vattnet hade stått över natten i rören.

– Det är inne i fastigheterna som vattnet får tillskott av koppar. Ju längre det har stått desto högre blir kopparhalterna, säger Johan Pettersson, miljöingenjör på Trelleborgs kommun.

Gränsvärdet för koppar i dricksvatten ligger på 2,0 milligram per liter. Enligt Livsmedelsverket kan kopparhalter över 1,0 milligram per liter missfärga hår, samt badkar och tvättfat i porslin.

Det kalla vattnet i fastigheterna i Anderslöv låg på 0,05-2,6 milligram/liter när det hade stått still över natten.

– Rekommendationerna är att man ska spola ut det första vattnet som står i kranen. Det ser vi här, att de rekommendationerna ska man följa, säger Johan Pettersson.

De villor där ägarna hade rapporterat problem med grönfärgat hår byggdes för två, fyra och 20 år sedan.

– De yngsta fastigheterna har de högsta nivåerna. Ju äldre fastigheten blir ju mindre blir problemet. Det blir någon form av balans mellan kopparytan och vattnet, om ytan nöts ut eller om det byggs upp en kalkfilm inuti, säger Johan Pettersson.

Ser ni det som ett problem att folk har fått grönt hår?

– Det är ett estetiskt problem, men det är inte så att håret är knallgrönt. Man kunde ana en ton åt det gröna hållet, säger Johan Pettersson.

Nu ska miljöförvaltningen rekommendera vattenleverantörerna att varudeklarera sitt vatten, och på så sätt påpeka vilka material som kan reagera med det.

Liknande problem har uppstått tidigare vid Trelleborgs lasarett, där vattnet hade förhöjda värden av bly och koppar. Delar av ledningsnätet byggdes då om.

– Det har dykt upp lite tidigare i nybyggda områden, att folk har fått grönskimrande hår. Det är inget nytt problem, säger Johan Pettersson.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer