Därför är det så mycket olyckor på byggen

2011-12-07 13:14  

En krånglig och fragmenterad organisation. Många underentreprenörer och andra företag är inblandade i byggprocessen. Språkproblem mellan inhemsk och utländsk arbetskraft. Det är några av skälen till de många olyckorna på byggen, enligt en rapport från Norge.

En rad olyckliga omständigheter medverkar till att det är så mycket olyckor på byggarbetsplatser, enligt en purfärsk forskarrapport från norska NIFU, ”Nordisk institutt för studier av innovasjon, forskning og utdanning”.

En orsak är att det är så många parter inblandade i byggprocessen. Ofta är det en huvudentreprenör som kopplar in underentreprenörer vilka i sin tur anlitar mindre företag.

Hela organisationen av arbetet blir krånglig och fragmenterad. Det är svårt att få överblick över helheten.

- Det leder till att säkerhetsarbetet blir mer omfattande, hela arbetssituationen blir oöversiktlig, ansvarförhållandena blir oklara och hela arbetsmiljön dåligare, säger Finn Örstavik, en av forskarna bakom rapporten, i tidningen Teknisk Ukeblad.

En annan omständighet som ökar fragmentiseringen och förvärrar säkerheten är inhyrd, tillfälligt, arbetskraft. Särskilt om dessa byggarbetare inte talar eller förstår norska.

- Den tillfälliga arbetskraften gör det svårt att bygga upp en säkerhetsorienterad kultur på byggarbetsplatsen – och det är en förutsättning för att få ner olyckorna, säger Finn Örstavik.

- Det som krävs är stabila relationer på arbetsplatsen, att man lär känna varandra, har en känsla av samhörighet i organisationen.

Forskarna riktar också kritik mot den norska arbetsmiljölagstiftningen och andra regelverk som inte är anpassade till den verklighet som råder på en byggarbetsplats.

Finn Örstavik:

- Juristerna som utformat dessa bestämmelser lever i föreställningen att det är kraven på tempo och effektivitet som äventyrar säkerheten. Men en sådan förklaring är alltför enkel.

 

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL