Dannemora vill snabbstarta gruvbrytning

2007-09-04 09:46  

Dannemora Mineral AB planerar att starta brytning i Dannemora gruva snabbare än man tidigare planerat. Den nedlagda järnmalmsgruvan är full med vatten.

Genom att till en början frakta upp malmen med lastbil längs ramper, behöver inte hela gruvan länspumpas innan brytningen startar.

Idag finns ett rampsystem ned till 120 meters djup. Företaget undersöker nu om det går att bygga vidare till djupare nivåer, uppger Upsala Nya Tidning. Annars måste gruvan länspumpas ned till 620 meters djup, så att malmen kan hissas upp genom centralschaktet

- Kan vi förlänga rampen så kan vi starta lite tidigare än beräknat under 2009. Investringskostnaderna blir också lägre, säger företagets vd Lars-Göran Ohlsson.

Dannemora gruva lades ned 1992. Järnmalmsbrytningen i Dannemora startade redan under medeltiden. Den manganhaltiga järnmalmen från gruvan bidrog till att ge järnet från de uppländska vallonbruken ett gott rykte, inte minst i England.

Vid gruvan byggdes Sveriges första ångmaskin av Mårten Triewald, en "eld- och luftmaskin" som dock aldrig fungerade så väl som det var tänkt.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer