Danmark vill bygga nio konstgjorda öar: ”Europas Silicon Valley”

2019-01-07 12:55  
Nya öarna blir grannar med Avdöreverket. Foto: TT

Den danska regeringen vill bygga nio konstgjorda öar strax söder om Köpenhamn som ska bli hem för företag med 12.000 arbetsplatser.

Projektet, ihop med lokala kommuner och uppbackat av den danska regeringen, kan komma att stå färdigutbyggt 2040, uppger en taleperson för näringsdepartementet.

– Jag tror att det kan utveckla sig till ett slags europeiskt Silicon Valley som gör att Danmark och huvudstaden kommer att stå sig starka i konkurrensen med Amsterdam, London och Stockholm, säger Brian Mikkelsen, direktör på Dansk Erhverv, till Danska TV2.

Öarna kommer att ge plats åt upp till 380 företag och kan ge 12 000 ny arbetsplatser, enligt beräkningar, uppger Danska TV2.

Arbetet med att bygga öarna ska starta 2022. Anläggs alla nio öarna får Köpenhamn 17 kilometer ny kustlinje, skriver danska Ingeniøren.

Än så länge är dock finansieringen av de gigantiska byggplanerna oklar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt