Dålig koll på luften i skolan

2014-09-04 06:14  
Britta Permats. Foto: Peter Knutson

I sex av tio kommuner följs inte lagstiftningens krav på kontroll av inomhusluften i skolor. Det visar en ny undersökning från Svensk Ventilation.

Branschorganisationen har bett ansvariga tjänstemän att ge sin bild av hur kommunernas tillsyn av inomhusluft i skolor fungerar. Resultaten visar att tillsynen brister.

Det är fastighetsägarens ansvar att låta genomföra en OVK, obligatorisk ventilationskontroll, och enligt lagstiftningen ska en sådan kontroll göras var tredje år i skolor.

Men Svensk Ventilations undersökning visar att i endast fyra av tio kommuner har OVK genomförts i samtliga grund- och gymnasieskolor under de senaste tre åren.

- De konsekvenser dålig inomhusluft riskerar att innebära för elever och skolpersonal i form av en dålig lärandemiljö, astma och allergier är inte acceptabla, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, i ett pressmeddelande.

En femtedel av kommunerna saknar också rutiner för att följa upp anmärkningar vid kontroller. Risken för att problem med inomhusluften inte åtgärdas är därmed betydande, konstaterar Svensk Ventilation.

Av undersökningen framgår att det finns skolor där samma ventilationsproblem har funnits kvar i tre år eller mer i var fjärde kommun.

I hälften av kommunerna anser de ansvariga också att det finns brister i ventilationen och/eller luftkvaliteten som inte framkommer i OVK.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer