Däckad mås skyddar lampan

2010-09-17 13:46  
Tufft för måsarna. Foto: Scanpix

Spruta gummi från gamla däck på gatlampan så halkar måsarna av. Nu startar tester på Västkusten.

Fågelspillning fräter snabbt sönder gatlampor i skärgården. Redan efter några år kan de gå sönder. Nu startar tester med en ny typ av gummiarmatur som förhoppningsvis ska vara mer långlivade.

 

32 gatlampor i centrum av Skärhamn på Tjörn byts under hösten ut mot armaturer med ett patenterat gummiskikt. Sedan måste måsarna se sig om efter nya sittplatser. På lamporna blir det svårt att få fotfäste, och om fåglarna trots allt släpper spillning så skyddar gummihinnan mot korrosion. Varken vatten eller syre tränger igenom.

 

Gummiskiktet, som sprutas utanpå pulverlackade aluminiumarmaturer, är baserat på specialbehandlat gummipulver från återanvända gummidäck. De nya lamporna ska sitta uppe i ett år innan de utvärderas.

 

Testerna drivs inom ramen för Nytt ljus, ett projekt för att testa ny teknik inom vägbelysning. Lysdiodslampor, belysning av busshållplatser som inte nås av elnätet och intelligenta styrsystem är några av teknikerna som testas. Bland deltagarna i projektet finns Trafikverket, Göteborgs stad och Västtrafik.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer