Containrar bostäder vid karibisk katastrof

2010-01-18 15:06  

Överblivna containrar ska kunna användas som nödbostäder efter jordbävningar och orkaner i den karibiska övärlden.

Redan före jordbävningen på Haiti inleddes studierna av hur överskottscontainrar i hamnarna i de karibiska länderna skulle kunna användas som nödbostäder. Forskare vid Clemsons School of Architecture fick idén efter de svåra orkaner som de senaste åren drabbat kuststäder både i övärlden och längs med USAs sydkust.

Men tack vare containrarnas stabila uppbyggnad går de utmärkt att använda även i jordbävningsområden, menar en av forskarna, Doug Hecker.

Forskarna ska utveckla metoder att snabbt och enkelt förvandla en container till en bostad. En prototyp kommer att ställas ut på en designmässa i New York i april.

Pernille Christensen, en annan av forskarna, pekar på fördelen med att människor kan bo kvar i katastrofområdet och då engagera sig i återuppbyggnaden. Ett vanligt fenomen är annars att olycksdrabbade evakueras långt från hemorten, och blir kvar på evakueringsorten länge om de alls flyttar tillbaka.

Att bo kvar och delta i återuppbyggnaden av hemorten tillsammans med människor man redan är bekant med gör samhället bättre, hävdar Christiansen.

I forskningsprojektet ingår även att studera med vilka intervall naturkatastrofer uppträder i området, och kartlägga hur containrar rör sig och var det finns överskott. Generellt finns ett konstant överskott av containrar i de karibiska hamnstäderna.

Samtidigt undersöker forskargruppen hur 55 gallons fat (ca 210 liter) kan användas som vattenreservoir eller odlingsbädd på containerns tak.

Projektet stöds av flera stora containerleverantörer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer