Congo väntar på världens största kraftverk

2007-06-27 15:41  
Kraftverket Inga I

Världsbanken har nyligen beviljat lån för att rusta upp två förfallna kraftverk i Congofloden. Men i Congofloden flyter energi som kan driva världens största kraftverk, Grand Inga. Finansiella och politiska frågetecken gör att projektet har svårt att komma igång.

Lånen från Världsbanken ska göra det möjligt att åter ta ut full effekt i kraftverket Inga I, byggt 1972 och Inga II, byggt 1982. De lämnar nu omkring 30 procent av sin toppeffekt på 351 respektive 1424 megawatt på grund av eftersatt underhåll under den politiskt oroliga period som har rått i Congo.

Ända sedan 1960-talet har man varit medveten om Congoflodens enorma potential som energialstrare. Planer som lades upp då av World Energy Council gällde en utbyggnad i fyra faser.


De två första kraftverken byggdes alltså på 1970-och 80-talen. Ett tredje Ingakraftverk med effekten 3500 MW finns på ritbordet.

Men den verkliga energijätten är Grand Inga, en serie på 52 generatorer om 750 MW vardera, totalt 39000 MW. Det kraftverket skulle bli dubbelt så stort som dagens största, det kinesiska Tre Raviner.

Med överföringsteknik där ABB har stort kunnande skulle elströmmen kunna transporteras över hela kontinenten och till och med till södra Europa. ABB har redan byggt ledningar från de befintliga anläggningarna i Congofloden.

Många andra energikoncerner är involverade i planerna kring Grand Inga, exempelvis Eon och Edf.

Ett skäl till att Grand Inga ligger kvar på planeringsstadiet är de enorma investeringarna för att bygga anläggningen. De beräknas ligga i storleksordningen 500 miljarder kronor.

En annan bromsande effekt är det politiskt instabila läget i Congo. Diktatur och inbördeskrig lockar inte investerare som ska lägga stora summor som det tar lång tid att få återbäring på.

Kritik riktas också mot att det stora energiprojektet inte kommer den fattiga befolkningen till del utan bara gynnar en elit och blir grogrund för korruption.

I mars i år anslogs medel för ännu en utredning av projektet Grand Inga. Byggstart anses inte vara aktuell förrän tidigast långt in på nästa årtionde.

Krafverken Inga i Congofloden som rinner ut i Atlanten

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer