Christchurch inviger kartongkyrka

2013-08-16 12:31  

Byggd av 90 papprör har den jordbävningsdrabbade staden Christchurch byggt en ny skalvsäker katedral som rymmer 700 personer.

I februari 2011 drabbades den nyazeeländska staden Christchurch av en jordbävning av magnituden 6,3. Stora delar av staden ödelades och 185 människor miste livet.

Bland de förstörda byggnaderna fanns en katedral i nygotisk stil från slutet av 1800-talet. En ny katedral ska byggas, men i väntan på den fick staden på tordagen en provisorisk kyrka, byggd i kartong.

Den japanske arkitekten Shigeru Ban har ritat den spektakulära byggnaden, som hade kraven på sig att vara billig, kunna byggas snabbt, vara jordbävningssäker och återvinningsbar.

Shigeru Ban valde papper som utgångsmaterial. 90 stycken 20 meter långa papprör med diametern 600 mm utgör huvudfundamenten i den A-formade byggnaden. Rören har flamskyddats och täckts med polyuretan. Laminerade träbalkar hjälper till att bära upp byggnaden. Som takbeklädnad har man valt polykarbonat. Allt står på en kraftig betongplatta.

I ena kortsidan finns ett stort fönster av färgat glas.

Katedralen anses nu vara en av stadens mest jordbävningssäkra. Anglikanska kyrkan räknar med att ha byggt upp en ny permanent katedral om tio år, men Shigeru Ban lovar att pappkyrkan ska hålla i minst 50.

Håkan Abrahamson

Mer om: Jordskalv Kyrka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer