Byggstart för tusentals bostäder

2011-10-12 09:04  
Torsplan heter byggnaden som blir det första huset i området Hagastaden, som vetter mot Stockholms innerstads gräns. Illustration: NCC

En ny stadsdel med tusentals bostäder och arbetsplatser. Under tisdagen togs det första spadtaget för det första huset i Hagastaden.

Hela Hagastaden ska stå klar först 2025 men redan i dag är området, mellan Stockholm och Solna, en enorm byggarbetsplats. Här pågår bland annat bygget av sjukhuset Nya Karolinska Solna.

Under tisdagen togs det första spadtaget för det första huset i området som vetter mot innerstadens gräns. Torsplan heter byggnaden som uppförs av NCC i egen regi och som ska stå klar hösten 2013.

– Det blir ett snyggt hus. Jag gillar det skarpt. Det kommer att passa in bra och det är kul med de runda formerna, säger NCC:s vd och koncernchef Peter Wågström när Byggvärlden besöker bygget.

Byggnaden ska certifieras enligt miljöklassningssystemet Breeam och ingår också i byggföretagets nya koncept ”Future office by NCC” som syftar på att skapa attraktiva och hållbara arbetsplatser.

Vad kännetecknar en attraktiv och hållbar arbetsplats?

– Det handlar om flexibilitet, alltså att kunna anpassa lokalerna utifrån behoven. Det kan handla om öppna eller slutna rum, temperaturen och ljudläggningen, säger Peter Wågström.

Närvarande är också Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

– Vi ska bygga en tät stad med ett modernt uttryck. Det blir en häftig stadsdel och en fortsättning på stenstaden men den blir inte traditionell. Ibland byggs det retroområden, till exempel St: Erik här i Stockholm. Jag har inget emot det men här ska det bli något annat, säger Sten Nordin.

Läs fortsättningen på Byggvärlden.se!

Stefan Nordberg

Mer om: NCC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer