Byggkonstruktör i slöja blir årets alumn

2010-01-22 13:10  

Örebro universitet utser en byggkonstruktör i slöja och kjol till Årets alumn.

Maliun Ali Hussein, idag konstruktör på Strängbetong i Stockholm, tar emot utmärkelsen därför att hon ”går mot strömmen genom sitt val av utbildning och yrke… en förebild genom sin målmedveten och engagemang”, som högskolan skriver i motiveringen.

På skolans hemsida säger hon att många höjer på ögonbrynen i förvåning när presenter sig som byggnadsingenjör och jobbar med att rita byggelement som bjälklag, balkar, väggar och pelare.

- Folk har en bild av byggnadsingenjören som en medelålders man, ofta lite kraftfullt byggd. Man jag är tjej, har dessutom utländsk bakgrund och går klädd i slöja och långkjol, säger hon.

Den utländska bakgrunden består i att hon är född i Somalia men uppvuxen i Örebro.

- I många invandrarfamiljer vill föräldrarna att barnen ska utbilda sig inom medicin, antagligen därför att man upplevt krig och att kunskaper inom det området blir så viktiga, säger hon.

- Men jag tyckte tidigt att ingenjör verkade häftigt. Sedan lärde jag mig att det fanns olika ingenjörer. Byggnadsingenjörer verkade ha de mest spännande jobben, speciellt när de jobbar i större projekt.

Trots det började hon på Karolinska institutet i Solna. Hon läste på det biomedicinska analytikerprogrammet. Men det började ett tag kännas ”helt fel”.

Så hon började på byggnadsingenjörsprogrammet i Örebro.

Under studietiden i hemstaden var hon också så kallad studentambassadör och hjälpte skolelever med läxorna i framförallt matte på den invandrartäta Vivallaskolan – där hon själv pluggat en gång i tiden.

Ett år fick Maliun Ali Hussein byggföretagets Peabs stipendium ”Ung och lovande” på 50 000 kronor.

2008, då hon var klar med studierna i Örebro, började hon på Strängbetong.

Den sjätte februari i år tar hon emot Årets alumn – ett pris som delas ut till tidigare elever som anses inspirera ungdomar till universitetsstudier.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer