Byggkeramikrådet om läckande tätskikt: Vi känner oss lurade

2014-12-03 07:11  

Byggkeramikrådet, som utfärdar branschregler för våtrum, ser allvarligt på testresultatet som visar att 17 av 20 tätskikt läckte. Samtidigt ifrågasätter branschorganisationen flera omständigheter i undersökningen.

SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, har testat 20 vanliga tätskikt av folietyp. Resultatet visar att bara tre system höll tätt.

Enligt Länsförsäkringar, som bekostade studien, var samtliga 20 tätskiktssystem godkända av Byggkeramikrådet, som utfärdar frivilliga branschregler för våtrum. Nu diskuterar rådet hur man ska hantera de nya resultaten.

- För oss handlar det om att göra en analys av det här och se vilka åtgärder vi kan sätta in, säger Magnus Janson, vd på Byggkeramikrådet.

Han menar att undersökningen kan ifrågasättas på flera punkter. Till exempel är fem av de 20 testade systemen inte längre godkända, eftersom Byggkeramikrådet förändrade sina regler i somras. Från och med den 1 juli godkänns inte längre lufttorkande limmer i systemen.

- De är borta från godkännandelistan och finns inte på marknaden i dag. Så det är 15 system på marknaden som har testats, inte 20, säger Magnus Janson.

Han är också frågande till att flera av de tätskiktsleverantörer som nu fick underkänt hos SP tidigare har testat sina system hos samma institut.

- Om vi gör en test vill man kunna känna sig trygg och säker med resultatet. Vi har frågat SP om det men de säger att de inte har gjort den analysen, säger Magnus Janson.

Tätskikten har testats genom att en låda har klätts med respektive system och sedan vattenbegjutits. Läckage har undersökts genom att tätskiktet har tagits loss från spånskivan.

Länsförsäkringar, som har bekostat testet, poängterar vikten av att tätskiktet tas loss när läckage ska undersökas och rekommenderar Byggkeramikrådet att införa ett sådant krav när tätskikten testas inför godkännandet.

- Definitivt ska vi göra förändringar, men det är för tidigt att gå in på exakt vilka modifieringar vi kommer att göra, säger Magnus Janson.

Det finns en otydlighet i teststandarden, Etag 022, vilket har lett till att en del testinstitut tar bort tätskikten när läckage ska undersökas, medan andra inte gör det.

Det kan ha inneburit att tätskiktssystem har godkänts vid ett institut för att man bara inspekterade lådan på utsidan, medan samma system nu har underkänts på grund av läckage inne i konstruktionen.

- Att det ska vara en sådan skillnad mellan olika testinstitut är inte okej. Vi känner oss lite lurade när vi har lutat oss mot Etagen som verifierande metod, säger Magnus Janson.

Han menar också att läckande foliesystemen inte har synts i den verkliga skadestatistiken.

- Det är inte så att vi förkastar testerna, men vi måste känna förtroende för att de speglar ett verkligt utfall, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer