Byggingenjörer får jobb även i kristid

2009-09-01 23:00  
Bygget av Citybanan i Stockholm är ett av de stora anläggningsprojekt som håller i gång byggsektorn. Foto: Jörgen Appelgren

Det är lågkonjunktur och byggkris - men inte överallt. Inom anläggningssektorn är företagen på jakt efter personal. Och hos teknikkonsulterna är det högtryck.

De stora byggbolagen har sagt upp personal under året. Men tidningen Byggvärlden berättar om byggbolag på jakt efter nytt folk.

Statliga extrapengar till väg- och järnvägsprojekt ger mycket anläggningsjobb. Satsningarna sammanfaller med att flera stora projekt är i?gång, som 16-miljardersbygget Citybanan i Stockholm. Dessutom är många entreprenader i planeringsskedet, vilket ger jobb åt de tekniska konsulterna.

Konsultbolaget Grontmij presenterade nyligen sitt bästa halvårsresultat hittills. En vinst på 46,9 miljoner kronor innebär en ökning med 20 procent jämfört med första halvåret 2008.

Under hösten planerar Grontmij att rekrytera mellan 60 och 70 tekniska konsulter, mestadels ingenjörer, om företaget hittar rätt människor.

Bolagets vd Ulf Palmblad anser att det har varit en fördel för Grontmij att marknaden har blivit tuffare.

-?Vi har fått betalt för allt arbete vi gjort. Vi gjorde en massa förändringar under högkonjunkturen, men maxade inte vinsterna genom att köpa upp bolag och anställa, som vi sett en del andra göra.

Även konsultjätten Sweco behöver anställa nya medarbetare i Sverige och söker cirka 100 personer. Det är främst högskoleingenjörer och civilingenjörer, men även en del naturvetare och systemvetare, som söks.

-?Det är tillväxtrekrytering, framför allt inom infrastruktur och energi. Även inom byggrelaterade områden rekryterar vi en del i dag, säger Swecos Sverige-vd Eva Nygren.

Konsultbolaget WSP har också behov av att rekrytera ny personal. Förutom ersättningsrekrytering behöver bolaget mellan 25 och 50 personer till samhällsbyggnadssektorn och avdelningen för analys och strategi, som arbetar med infrastruktur.

Enligt Siv Axelsson, personal- och informationsdirektör på WSP, har koncernen inte drabbats av lågkonjunkturen i Sverige.

-?Nej, det är ett fåtal som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.

Text: Fredrik Karlsson och Linda Nohrstedt

redaktion@nyteknik.se

Mer om: Byggkrisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer