Byggföretagets krav: Kritiska inlägg ska tas bort

2016-09-28 10:56  

Huset läckte in och mögel växte i väggarna. Nu har husägarna förlikats med byggaren, men måste ta bort sina missnöjesyttringar från internet.

Huset i Falkenberg byggdes under 2003 och 2004 av Mjöbäcks Entreprenad. Fasaderna har en så kallad enstegstätad putskonstruktion, som har visat sig vara mycket känslig för fukt.

Bara några månader efter slutbesiktningen upptäckte paret Barnaby, som hade köpt huset, att det läckte in vatten i garaget. Mjöbäcks vidtog åtgärder, men de räckte inte.

Året därefter upptäckte husägarna att regnvatten läckte in även i bostadshuset, ovanför entrédörren och altandörren.

Läs mer:

Läs mer: Fuktdrabbade husägare vann mot försäkringsbolag

När Anticimex besiktigade byggnaderna noterades flera sprickor i putsen, otätheter vid infästningar och mikrobiell påväxt i väggarna. ”Bostadens och garagets ytterväggskonstruktion fungerar inte” blev utlåtandet.

Paret Barnaby stämde Mjöbäcks Entreprenad 2011 och begärde nära 600 000 kronor för att kunna bygga om fasaderna.

Nu har parterna träffat en förlikning. Överenskommelsen innebär att Mjöbäcks ska bekosta byte av konstruktionen till träfasader, samt ersätta familjen Barnaby med 250 000 kronor.

I överenskommelsen finns också en paragraf som reglerar husägarnas tystnad. Familjen har tidigare haft en blogg där problemen med huset har beskrivits och de har också framträtt i tidningsartiklar och berättat om tvisten.

Ulf Stenberg, Villaägarna. Foto: Jeanette Hägglund

I förlikningen förbinder sig paret att ta bort all information om sitt missnöje med Mjöbäcks från hemsidor, bloggar och digitala medier. De ska också avstå från all ”typ av agitation” som riktar sig mot Mjöbäcks. Annars får de betala 25 000 kronor varje gång.

Läs mer:

Läs mer: Efter förlikningen: ”Nu kan vi titta framåt”

Men formuleringen handlar inte om att bolaget vill förhindra att negativ information sprids om dess verksamhet, förklarar Julia Nergården, vd för Mjöbäcks Entreprenad, i mejl till Ny Teknik.

Läs mer:

Läs mer: ”Internet kan vara förbaskat långsint”

– Skrivningen handlar om att man nu är överens om att gräva ner stridsyxan. I aktuellt fall har den agitation som förekommit mot Mjöbäcks Entreprenad, enligt bolagets uppfattning, överträtt rimlighetens gränser, säger hon.

Att förlikningar omfattas av sekretess är relativt vanligt. Men att de även innehåller krav på att rensa på internet är sällsynt, enligt Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

– Frågan är vad det får för effekt i slutänden. Mjöbäcks uppställande av villkoret har ju snarare gjort att uppmärksamheten har blivit ännu större, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Efter domen: JM slutar med kritiserad fasad

På forumet Byggahus.se är det dock relativt vanligt med förfrågningar om att gamla, kritiska inlägg om byggfel ska rensas bort efter att förlikningar har träffats i domstol.

– Det inträffar ungefär två gånger om året. Det brukar handla om att företag kräver att kunden ska radera i forumet för att gå med på kompensation, berättar Marlén Eskilsson, grundare och ägare av portalen Byggahus.se.

Marlén Eskilsson Foto: Byggahus.se

Men sådana borttagningar går inte Byggahus.se med på. Efter tre timmar betraktas inläggen som permanenta.

– Annars skulle forumet inte betyda någonting. I stället vill vi att kunden går in i tråden och skriver att den har blivit kompenserad, säger Marlén Eskilsson.

Enstegstätade fasader

Enstegstätade, putsade fasader är en konstruktionstyp där puts läggs direkt på isolering. Om konstruktionen används på träregelstommar är den mycket känslig för fukt.

Högsta domstolen kom nyligen fram till att konstruktionen med enstegstätade fasader utgjorde ett fel och att byggaren av ett 30-tal sådana hus i Svedala, Myresjöhus, hade varit vårdslöst när det valde fasadtypen.

Målet som rör paret Barnabys hus i Falkenberg har varit vilande i Borås tingsrätt i avvaktan på Högsta domstolens avgörande i fallet med Svedalahusen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer