Brist på byggregler slog mot Haiti

2010-01-14 11:03  
Haiti januari 2010 Foto: Scanpix

Svaga byggnader och en avsaknad av byggregler förvärrade katastrofen i Haiti efter tisdagens jordbävning, rapporterar flera internationella medier.

Jordbävningen uppmättes till 7,0 på Richterskalan och dess epicentrum låg 15 kilometer från den tätbefolkade huvudstaden Port-au-Prince.

Pierre Fouche, jordbävningsingenjör från Haiti, uppger till radiokanalen NPR att Haitis byggnader sällan är byggda enligt hållfasthetskrav och var hopplöst svaga i det kraftiga skalvet. Han är, sig själv veterligen, den enda jordbävningsingenjören i Haiti.

Under hans studietid i Haiti sa hans lärare att åtminstone en byggnad i landet skulle klara en jordbävning; presidentpalatset. Men nu ligger presidentpalatset i ruiner.

– Ett av de största problemen är att vi på landsbygden inte ens har en nationell byggnorm, vilket är mycket sorgligt. Många människor gör vad de vill, de kan bygga vad de vill, säger Pierre Fouche till NPR.

Rika människor kan bygga betongbyggnader förstärkta med stålbalkar, men även de byggnaderna lever inte upp till hållfasthetskrav för vertikala laster, och kan definitivt inte hantera krafter från sidan, som i fallet med en jordbävning, berättar Pierre Fouche för NPR.

Läs hela artikeln iByggvärlden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer