Brandvarnare skiljer på rök och damm

2013-03-07 12:50  
Rökgasdetektorn skiljer på rök och damm. Foto: Siemens

Detektorer för ljusvåglängder i det blå och infraröda området används i brandvarnare som kan skilja på bandrök, damm och ånga.

Siemens schweiziska bolag för byggteknik börjar nu marknadsföra intelligenta brandvarnare som ska minska risken för falsklarm.

Med hjälp av detektorer som arbetar med ljusvåglängder inom det blå och infraröda spektrum blir det möjligt att skilja brandrök från damm och ånga.

Systemet arbetar så att luft sugs in ett rörnätverk i lokalen för att analyseras av rökdetektorn. Två modeller finns för rum upp till 500 kvadratmeter eller upp till 800 kvadratmeter. Olika känslighetsnivåer kan ställas in.

En inbyggd reningsutrustning aktiveras när insugningsröret till detektorn blivit smutsigt.

Brandvarnarna är avsedda för utrymmen med krav på hög brandsäkerhet som varuhus, lagerlokaler eller industriella produktionsanläggningar, men även i svåråtkomliga utrymmen som kabeltrummor och tunnelbanetunnlar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer