Boverket föreslår skärpning av energikrav för nya hus

2015-06-16 16:33  
Thomas Johansson Foto: Boverket

Om drygt fem år ska alla nya byggnader använda ”nära noll” mängd energi. I en ny rapport föreslår Boverket att ”nära noll” ska betyda 80 kilowattimmar per kvadratmeter och år för småhus i Stockholm.

Det är ett EU-direktiv som ligger bakom kravet att alla nya byggnader från och med år 2021 ska vara näranollenergi-hus. Men vad ”nära noll” egentligen ska innebära låter EU varje medlemsstat avgöra.

Boverket presenterade i dag, tisdag, sitt förslag. Det innebär att ett flerbostadshus i Stockholm inte får använda mer än 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Ett flerbostadshus med små lägenheter, på max 35 kvadratmeter, får använda 65 kilowattimmar per kvadratmeter och år. För lokaler är motsvarande siffra 50 och för småhus 80.

Dessa siffror ska endast gälla byggnader i Stockholm, enligt Boverkets förslag. För hus på andra platser tillkommer en justering för skillnader i klimatet som ska presenteras senare.

– Vi kommer att påbörja föreskriftsarbetet omgående. Vår ambition är att kraven för nära noll kommer att vara färdiga vid halvårsskiftet 2016, säger Thomas Johansson, energiexpert på Boverket.

80 för småhus i Stockholm är ganska långt ifrån noll, hur ser du på det?

– För eluppvärmda småhus hamnar vi på 35, det är närmare noll. Vår utgångspunkt har varit att vårt förslag inte ska innebära alltför höga merkostnader för att inte påverka byggproduktionen negativt, säger Thomas Johansson.

Betyder det att ni säljer ut miljön till förmån för byggbolagens vinstmarginaler?

– Nej, det gör vi inte. Vårt förslag går ut på att hitta balansen mellan att driva på den tekniska utvecklingen och risken att förslaget driver på kostnader och hämmar byggandet. Och det är ändå en väsentlig skärpning vi föreslår, säger Thomas Johansson.

Många har hoppats att näranollenergikraven skulle utgå från använd mängd energi i stället för köpt energi. Men Boverket föreslår att energikraven ska ställas på den mängd energi som köps till byggnaden.

Boverket tycker dock att en byggnad som använder energi från sol, vind, mark, luft och vatten kan dra en större mängd total energi än näranollenergikraven. Verket anser nämligen att ”fritt flödande energi” från dessa källor inte ska ingå i den energimängd som energikravet gäller.

För att undvika att energikraven gynnar el som uppvärmningsform föreslår Boverket att den el som används för uppvärmning, kyla och varmvatten ska viktas med en faktor på 2,5.

Därmed blir det också svårt att jämföra dagens förslag med de tidigare energikraven. Boverket har ändå gjort ett försök och landar i att skärpningen för flerbostadshus och lokaler som inte värms med el blir omkring 30 procent. För byggnader med elvärme blir skärpningen omkring 40 procent.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Linda Nohrstedt

Mer om: energibesparing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer