Bombsäker betong i One World Trade Center

2014-07-01 13:59  
One World Trade Center i New York får ett fundament av bombsäker betong. Foto: Fraunhofer EMI

De 20 första våningarna i nya skyskrapan One World Trade Center är byggda i ett bombsäkert betongmaterial vars tjocklek kan beräknas med en algoritm.

Betongen har utvecklats av Stephan Hauser vid Ducon Europe tillsammans med forskare vid Fraunhofer EMI, som tagit fram algoritmer för att beräkna vilken tjocklek som behövs för olika användningsområden.

När exempelvis en bilbomb exploderar intill en betongbyggnad uppstår tryck på flera tusen megapascal i närheten av bomben.

- För människor på lite större avstånd är tryckvågen inte så farlig, säger doktor Alexander Stolz vid Fraunhofer EMI. Tryckvågor klarar människokroppen ganska bra. Faran ligger i omkringflygande splitter.

Vanlig armerad betong är så spröd att mängder av fragment slits loss och far som projektiler genom luften.

Ducon har tagit fram en betong som vid liknande belastning inte spricker sönder, utan endast ändrar form. Denna duktila, plastiska, betong består av en speciell blandning av höghållfast betong och ett finmaskigt armeringsnät av stål.

Fraunhoferforskarna har tillsammans med Stephan Hauser under många år hjälp till att optimera hans patenterade metoder och har nu även algoritmer för att utnyttja betongens fördelar optimalt.

Med hjälp av ett stötrör, som komprimerar luft upp till 30 bar, har man kunnat simulera sprängförlopp med motsvarande 100 till 2500 kg TNT på avstånd mellan 35 och 50 meter från en byggnad.

Tack vare de duktila egenskaperna kan delar av byggnader byggas tunnare än med vanlig betong.

- En tumregel är: samma hållfasthet vid halva tjockleken, säger Alexander Stolz.

Vid bygget av den snart färdiga One World Trade Certer vid Ground Zero i New York har säkerhetsbetongen används i de 20 första våningarna av byggnaden. Även inne i byggnaden används betongen i säkerhetskritiska delar. Byggnaden är med sina 541,3 meter USAs högsta.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bombsäker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer