Bluffingenjör bakom rökutsug på skandalflygplatsen

2014-07-03 13:27  
Avgångshallen i Terminal 1 på storflygplatsen står fortfarande tom. Foto: Alloverpress

En av de ansvariga bakom den felkonstruerade rökevakueringen på Berlins storflygplats BER hade inte behörighet för uppgiften. Ingenjörstiteln var en bluff.

Redan i maj fick den 52-årige mannen, som hade en ledande roll i konstruktionen av rökutsugen i de stora hallarna på Berlins nu så försenade storflygplats Berlin Brandenburg International, BER, sparken.

Nu har tidningen Stern grävt fram detaljerna kring den avskedade personens roll i bygget. Han var en av de ansvariga för konstruktionen av rökutsugningsanläggningen, som underkändes vid en inspektion våren 2012 och därmed hindrade invigningen av flygplatsen.

Det visar sig nu att mannen helt saknade kompetens för uppgiften. Han är inte ens utbildad ingenjör.

Mannen tillstår att det kan ha rått otydlighet kring hans formella kompetens, och menar att för att att leda bygget av rökutsugningsanläggningen är en ingenjörsutbildning inte nödvändig.

Under en period var han anställd på en ingenjörsbyrå, och på visitkorten stod det då Dipl. Ing (civilingenjör).

- Det kan tänkas att ett och annat sådant visitkort fortfarande är i omlopp, förklarade han senare i en av Berlins lokalradiostationer och tillade:

- Ingen har frågat efter mina högskolebetyg!

Mannen har även försvarat sig mot kritiken med att säga "det finns inga mätningar som bevisar att rötutsugningsanläggningen inte fungerar. Den är helt enkelt inte färdigbyggd."

I samma veva som denna person fick avsked var även den tekniskt högst ansvarige för bygget tvungen att lämna efter anklagelser om bestickning.

Bluffingenjören har dessutom i början av 2000-talet varit ansvarig för bygget av en läkarcentral i staden Offenbach. Han presenterade sig då som arkitekt, uppger en av läkarna. Garaget i källaren var felplacerat och fylldes senare med vatten.

Som om inte detta skulle räcka så rapporterade Berliner Zeitung i förra veckan om att ett stort antal pärmar med dokument om flygplatsbygget hittats i en container på en gata i Berlin. Dokumenten antas ha tillhört en konstruktionsbyrån som tidigare anlitades av flygplatsbolaget. Kontraktet upphörde vid den stora översynen av bygget 2013. Firman gick senare i konkurs.

Enligt Berlintidningen har polisen tagit hand om pärmarna med sina dokument.

Det är ännu oklart när flygplatschefen Hartmut Mehdorn tänker meddela nytt invigningsdatum. I tysk press tror ingen att det blir tidigare än 2016.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer