Bygg

BIM-koordinatorn: ”Man måste hitta rätt nivå”

Den tredimensionella modellen av Mall of Scandinavia gör det möjligt att virtuellt vandra runt inuti den framtida byggnaden.

I bygget av köpcentrumet Mall of Scandinavia, intill nationalarenan i Solna, drivs inte BIM-arbetet lika långt som i broprojektet i Arboga. Men verktyget används på det sätt som ger mest nytta, hävdar BIM-koordinatorn.

Publicerad

I Solna förbereder Peab bygget av sin största entreprenad, Mall of Scandinavia. Här har man valt att inte bygga direkt från de tredimensionella modellerna. Det är fortfarande de tvådimensionella ritningarna som är juridiskt bindande.

– Hade vi haft det som krav hade många projektörer inte vågat lämna något bud eller så hade de lagt på en stor riskpeng, säger BIM-koordinatorn Mikael Kastell.

Han menar att det för varje projekt är viktigt att hitta en nivå för BIM, Digitala byggnadsinformationsmodeller, som ger mest nytta.

Till exempel har man sett till att alla objekt i modellen förses med ett statusvärde, så att involverade personer enkelt kan se hur långt projektören har kommit. Dessutom har man valt ett neutralt format för filutbyten, så att information om varje objekt i modellen följer med oavsett vilken programvara filen har skapats i.

– Det finns de som gör mer än vi, men vi jobbar på ett sätt som inte skrämmer bort någon, säger Mikael Kastell.

Läs också:

Mall of Scandinavia

Köpcentrumet uppförs i Solna intill Friends Arena.

Beställare är Unibail- Rodamco, och Peab utför bygget på totalentreprenad.

Kontraktssumman uppgår till cirka 3,5 miljarder kronor.

Bygget väntas vara färdigt under hösten 2015.